Politiek Buitenland

Russische Lukoil-topman Ravil Maganov dood na ‘val’ uit raam ziekenhuis

01-09-2022 19:48

Vladimir Putin
Harold Escalona / Shutterstock.com

MOSKOU, 1 september (Reuters) – Ravil Maganov, de voorzitter van de op een na grootste Russische olieproducent Lukoil, is donderdag overleden nadat hij uit een raam van een ziekenhuis in Moskou is gevallen, zeggen twee bronnen die bekend zijn met de situatie.

‘Ten minste zes andere Russische zakenlieden, de meesten met banden met de energie-industrie, zijn in de afgelopen maanden plotseling overleden onder onduidelijke omstandigheden’

De bronnen bevestigen de berichten van verschillende Russische media dat de 67-jarige omkwam na een val, maar de omstandigheden rond zijn val zijn onduidelijk.

Het Russische staatspersbureau TASS meldde dat de dood zelfmoord was, waarbij het zich beriep op een bron bij de wetshandhaving. Het citeerde de bron die zei dat Maganov in het ziekenhuis was opgenomen nadat hij een hartaanval had gehad, en dat hij ook antidepressiva slikte.

Reuters kon deze details niet bevestigen. Drie bronnen vertellen Reuters dat ze op basis van hun goede kennismaking met Maganov niet geloven dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd.

Een andere bron dicht bij het bedrijf zegt dat er binnen het management van Lukoil de overtuiging bestaat dat hij zelfmoord had gepleegd, maar de bron heeft geen bewijs of documenten gezien om dat te staven.

De politie van Moskou verwees vragen van Reuters over de dood door naar het staatsonderzoekscomité, dat niet reageerde op een verzoek om commentaar.

Lukoil is een particulier bedrijf dat concurreert met de Russische staatsenergiereus Rosneft. Het zei in een verklaring dat Maganov was “overleden na een ernstige ziekte”.

“De vele duizenden werknemers van Lukoil rouwen diep om dit zware verlies en betuigen hun oprechte deelneming aan de familie van Ravil Maganov,” zei het bedrijf.

Ten minste zes andere Russische zakenlieden, de meesten met banden met de energie-industrie, zijn in de afgelopen maanden plotseling overleden onder onduidelijke omstandigheden.

De sterfgevallen vonden allemaal plaats in Rusland, afgezien van die van Sergei Protosenya, een voormalig topmanager van Ruslands grootste producent van vloeibaar aardgas Novatek, die met de lichamen van zijn vrouw en dochter werd aangetroffen in een villa in Spanje. De Catalaanse regionale politie, die de zaak onderzoekt, heeft gezegd te geloven dat hij hen heeft vermoord en zich daarna van het leven heeft beroofd.

Maganov werkte bij Lukoil sinds 1993, kort na de oprichting van het bedrijf, en had toezicht op de raffinage, productie en exploratie, en werd voorzitter in 2020. Zijn broer Nail staat aan het hoofd van de middelgrote Russische olieproducent Tatneft.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij Russische bedrijven, heeft Lukoil publiekelijk stelling genomen tegen de interventie van Moskou in Oekraïne. In een verklaring van 3 maart uitte de raad van bestuur van het bedrijf zijn bezorgdheid over de “tragische gebeurtenissen” in Oekraïne en riep op tot de “snelst mogelijke beëindiging van het gewapende conflict” via onderhandelingen.

Sinds 2014 is Lukoil onderworpen aan sectorale sancties die zijn opgelegd door het Office of Foreign Assets Control van het Amerikaanse ministerie van Financiën na de annexatie door Moskou van de Krim van Oekraïne.

Lukoil probeert zijn activiteiten in Afrika uit te breiden en heeft raffinaderijen in Europa, waaronder in Italië. Jarenlang werd gespeculeerd dat het een overnamedoelwit zou zijn voor Rosneft, dat talrijke olieproducerende activa in heel Rusland had gekocht. Zowel Lukoil als Rosneft hebben die geruchten ontkend