Buitenland

Team VN atoomwaakhond komt aan bij kerncentrale Zaporizja, waar nog maar één reactor werkt

01-09-2022 14:52

De Argentijnse IAEA-chef Rafael Grossi. lev radin/Shutterstock

Het team van de atoomwaakhond IAEA is onder leiding van secretaris-generaal Rafael Grossi aangekomen bij het betwiste kerncentralecomplex in de Oblast Zaporizja. De experts moesten hun aankomst vandaag enkele uren uitstellen na nieuwe bombardementen in de omgeving. Het doel is om de staat van het nucleaire complex te controleren, nadat deze lange tijd door Rusland is bezet. Beide kanten beschuldigen elkaar van het in gevaar brengen van de centrale met beschietingen De werknemers van het Oekraïense energiebedrijf Energatom houden de centrale in de lucht, wat van belang is voor de Oekraïense energievoorziening. IAEA moet nu onder andere onderzoeken wat de risico’s zijn op het weglekken van radioactief materiaal.

AFP bericht dat één van de zes kerncentrales op het terrein donderdag is afgesloten vanwege nabije beschietingen. Volgens Energatom werd dit gedaan als noodmaatregel vanwege Russische mortierbeschietingen. Of het de Russen of de Oekraïners waren kan AFP echter niet zeggen. Hierbij zou de noodgenerator in het complex beschadigd zijn geraakt. Dit betekent dat er nu nog maar één reactor werkt.

Vorige week moest de centrale als geheel nog van het stroomnetwerk gehaald worden, nadat een brand bij een nabijgelegen aardwarmtecentrale de laatste stroomkabel beschadigd had. Dat was een dag later weer opgelost. Een groter probleem is het een voor een uitvallen van de zes reactoreenheden. Twee reactoren werden al afgesloten toen Rusland op 4 maart het terrein innam. Een derde moest op 5 augustus worden uitgeschakeld na beschietingen. Een vierde reactor is voor reparatie afgesloten. Met deze vijfde reactor uitgeschakeld, staat er nog eentje aan in het complex. Deze laatste reactor levert nog stroom aan het net, en voorziet ook in de energiebehoeftes van de kerncentrale zelf.