Buitenland

Argentijnse vicepresident bijna neergeschoten door Braziliaan

02-09-2022 10:44

Petrenko Andriy/Shutterstock

De vicepresident van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner, is donderdagavond in de hoofdstad Buenos Aires het slachtoffer geworden van een mislukte moordaanslag. Kirchner kwam rond 21:00 uur plaatselijke tijd aan bij haar huis, dat was omringd door pers en demonstranten. Terwijl ze aanhangers in de menigte begroette, trok een man tussen het gedrang een pistool, en probeerde haar neer te schieten. Het pistool weigerde dienst, en de man kon worden vastgegrepen door beveiligers.

Volgens El País is de dader een Braziliaanse man met de Argentijnse nationaliteit, de 35-jarige Fernando Andre Sabag Montiel. In het pistool waarmee hij probeerde te schieten zaten vijf kogels. Sabag Montiel had al een strafblad voor verboden wapenbezit. Er staan foto’s online die van zijn Instagram-account zouden komen, waarin hij te zien is met nogal wat extreemrechtse symboliek in zijn tattoos en sieraden. Zijn Facebook en andere sociale media zijn inmiddels offline gehaald.

De Argentijnse regering spreekt van een aanval op de democratie. President Alberto Fernández heeft voor deze vrijdag een ”dag van de vrede” afgekondigd. Scholen, clubs en andere organisaties blijven dicht, en werknemers is opgeroepen om vrij te nemen.

De gemoederen in Argentinië waren de laatste tijd al hoog opgelopen vanwege een corruptieschandaal. Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar, en een levenslang verbod op het bekleden van publieke functies, tegen Kirchner. Zij zou met 12 anderen verdachten betrokken zijn geweest bij fraude tijdens haar twee termijnen als president van 2007 tot 2015. Vanwege de zaak staan er al lange tijd groepen aanhangers bij haar woning om hun steun te betuigen. Kirchner geniet als zittend senator immuniteit, maar kan alsnog de gevangenis ingaan als ze deze verliest. Cristina Kirchner was getrouwd met de in 2010 overleden Néstor Kirchner, die van 2003 tot 2007 zelf president was.