Buitenland

China gaat online nepnieuws ‘over belangrijke vergaderingen’ nog harder aanpakken

02-09-2022 15:58

Bron: kb-photodesign via Shutterstock

BEIJING, 2 september (Reuters) – China’s cyberspace waakhond zei vrijdag dat het een drie maanden durende campagne zou starten om “geruchten en valse informatie over belangrijke vergaderingen” op te helderen, slechts enkele weken voordat de heersende Communistische Partij haar vijfjaarlijkse congres houdt.

Algemeen secretaris Xi Jinping staat op het punt om tijdens het congres, dat op 16 oktober van start gaat, een historische derde termijn als leider in de wacht te slepen.

De weken die onmiddellijk aan deze politiek gevoelige gebeurtenis voorafgaan, zijn gewoonlijk drukke perioden voor het omvangrijke openbare veiligheids- en onlinepolitieapparaat van het land, dat tot taak heeft tegen elke prijs voor stabiliteit te zorgen.

Hoewel het congres niet werd genoemd in de aankondiging op vrijdag, was de eerste “werktaak” van de campagne om “strikt en snel” af te rekenen met “geruchten en valse informatie over belangrijke bijeenkomsten, belangrijke evenementen en belangrijke beleidsaankondigingen”, aldus een verklaring die werd gepubliceerd op het officiële WeChat-account van de Cyberspace Administration of China (CAC).

Xi is er vrijwel zeker van dat hij een derde termijn als secretaris-generaal van de partij zal krijgen, wat een breuk betekent met de norm van zijn twee voorgangers om na 10 jaar, of twee volledige termijnen, af te treden.

De CAC, die een enorme invloed heeft op wat er op het sterk gecensureerde Chinese internet wordt verwijderd of gepromoot, zei dat de campagne tegen online-geruchten zou worden “geleid door de belangrijke gedachten van secretaris-generaal Xi Jinping over een sterke cyberspace”.

De campagne zou ook “de bestraffing van geruchten verspreidend gedrag opvoeren, typische gevallen onderzoeken en aan het licht brengen om een sterk afschrikmiddel te vormen, en de ruimte voor online geruchten en valse informatie maximaal inperken”.

Onder Xi is de online meningsuiting verder aan banden gelegd, waarbij platforms voor sociale media onlangs zware boetes opgelegd kregen als ze er niet in slaagden het discours aan te pakken dat de partij als ongunstig voor haar belangen beschouwt.

Naast het bestrijden van geruchten over “belangrijke bijeenkomsten”, zei de CAC dat andere taken in zijn campagne het tegengaan van geruchten over epidemieën, de economie, de openbare veiligheid en het belasteren van China’s “helden en martelaren” omvatten. Het zei ook dat het toezicht zou houden op online platforms om technologieën te verbeteren waarmee actieve en zelfs potentiële geruchtenverspreiders kunnen worden opgespoord en in toom gehouden, zoals invloedrijke online accounts die niet zijn verbonden met of worden beheerd door de staat.

“Doe goed werk van incrementele inperking, versterk de dagelijkse monitoring en analyse,” zei de CAC.

“Als het gaat om informatie die impact heeft en ver wordt verspreid door niet-gezaghebbende bronnen, neem dan het initiatief tot verificatie bij de relevante departementen, identificeer en verwijder deze snel, streef ernaar om nieuwe geruchten en valse informatie in de kiem te smoren.”