Buitenland

President Erdogan beschuldigt Griekenland van ‘bezetten’ eilanden in Egeïsche Zee

03-09-2022 16:27

President Erdogan. Bron: Siarhei Liudkevich/Shutterstock

ISTANBUL, 3 sept (Reuters) – De Turkse president Tayyip Erdogan beschuldigde Griekenland zaterdag van het bezetten van eilanden in de Egeïsche Zee die een gedemilitariseerde status hebben, en zei dat Turkije bereid is om “te doen wat nodig is” als het zover is.

Turkije en Griekenland, historische rivalen, hebben onenigheid gehad over kwesties variërend van vluchten en de status van Egeïsche eilanden tot maritieme grenzen en koolwaterstofvoorraden in de Middellandse Zee, alsmede het etnisch gesplitste Cyprus.

Ankara heeft Athene er onlangs van beschuldigd de gedemilitariseerde eilanden in de Egeïsche Zee te bewapenen – iets wat Athene afwijst, maar Erdogan had Griekenland er niet eerder van beschuldigd de eilanden te bezetten.

“Uw bezetting van de eilanden bindt ons niet. Als de tijd, het uur, komt, zullen we doen wat nodig is,” zei Erdogan, sprekend in de noordelijke provincie Samsun.

Turkije heeft zich de laatste tijd woedend gemaakt over wat het beschouwt als intimidatie van zijn straaljagers door Griekse strijdkrachten. Ankara heeft gezegd dat S-300 luchtverdedigingssystemen die door Griekenland worden gebruikt, tijdens een routinevlucht werden gericht op Turkse jets.

Turkije vierde op 30 augustus de Dag van de Overwinning, een nationale feestdag waarop wordt herdacht dat Turkse troepen in 1922 de Griekse strijdkrachten hebben verdreven. Op zaterdag riep Erdogan Griekenland ook op om “Izmir niet te vergeten”, verwijzend naar de Turkse overwinning.

Terwijl Erdogan zich opmaakt voor wat de grootste verkiezingsuitdaging van zijn bijna 20-jarige bewind in 2023 moet worden, heeft de president zijn successen op het wereldtoneel op de voorgrond geplaatst. Hij heeft ook zijn retoriek over het buitenlands beleid opgevoerd.

Ankara zegt dat de Egeïsche eilanden in het kader van de verdragen van 1923 en 1947 aan Griekenland zijn geschonken op voorwaarde dat Griekenland ze niet bewapent. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft herhaaldelijk gezegd dat Turkije de Griekse soevereiniteit over de eilanden in twijfel zal trekken als Athene doorgaat met het bewapenen ervan.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft gezegd dat het standpunt van Turkije om de soevereiniteit van Griekenland over de eilanden in twijfel te trekken “absurd” is.