Politiek Buitenland

Autoriteiten VS vrezen nepnieuws, chaos, geweld bij midterms in november

04-09-2022 19:08

President Donald Trump. Evan El-Amin/Shutterstock.

WASHINGTON, 4 september (Reuters) – Amerikaanse verkiezingsfunctionarissen zien potentieel geweld en verstoringen als de grootste bedreigingen voor de tussentijdse verkiezingen in november, waarbij verkeerde informatie die bezorgdheid voedt, zei Michigan Secretary of State Jocelyn Benson op zondag.

Benson, een Democraat, zei dat verkiezingsfunctionarissen van beide partijen samenwerken met ordehandhavers om de verkiezingen van 8 november te beschermen en duidelijk te maken dat er consequenties zullen zijn voor degenen die proberen zich ermee te bemoeien.

“We zijn dit jaar in veel opzichten zelfs beter voorbereid dan ooit tevoren”, zei ze op CBS’s Face the Nation.

Michigan, een swing state, is de afgelopen jaren het middelpunt geworden van verschillende geruchtmakende strafzaken in verband met verkiezingen.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020 werden vermeende militieleden gearresteerd voor het beramen van een plan om de Democratische gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, te ontvoeren. Twee van de dertien verdachten werden in augustus veroordeeld.

Eerder dit jaar startte Dana Nessel, de procureur-generaal van Michigan, ook een Democraat, een onderzoek naar vermeende illegale inbreuken op stemmentabellen.

Het onderzoek volgde op inbreuken op lokale verkiezingssystemen door Republikeinse functionarissen en activisten die de ongefundeerde beweringen van voormalig president Donald Trump over wijdverspreide fraude bij de verkiezingen van 2020 probeerden te bewijzen.

Autoriteiten in Michigan onderzoeken momenteel hoe een stuk van de staatsstemmachine onlangs opdook voor verkoop op eBay, zei Benson op zondag, eraan toevoegend dat het per ongeluk kan zijn weggegooid.