Buitenland

Hamas executeert vijf Palestijnen in Gaza wegens ‘spionage voor Israël’ en ‘moord’

04-09-2022 12:43

Palestina vlag
Shutterstock.

GAZA, 4 september (Reuters) – De regerende islamisten van Hamas in Gaza hebben zondag vijf Palestijnen geëxecuteerd, twee van hen op beschuldiging van spionage voor Israël die terugging tot 2015 en 2009, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De executies bij dageraad, door ophanging of vuurpeloton, waren de eerste in de Palestijnse gebieden sinds 2017. Eerdere gevallen van doodstraffen die in Gaza werden uitgevoerd, hebben kritiek uitgelokt van mensenrechtengroepen.

De verklaring van het ministerie gaf geen volledige namen voor een van de veroordeelde mannen. Het zei dat drie waren veroordeeld voor moord. De twee veroordeelde spionnen, 44 en 54 jaar oud, hadden Israël informatie gegeven die had geleid tot het doden van Palestijnen, aldus het ministerie.

Het bureau van de Israëlische premier, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten van het land, weigerde commentaar te geven.

“De executie werd uitgevoerd na de afronding van alle juridische procedures. De vonnissen waren definitief, met verplichte uitvoering, nadat aan alle veroordeelden volledige rechten waren verleend om zichzelf te verdedigen,” zei de verklaring.

Reuters kon dit niet onmiddellijk bevestigen.

Palestijnse en internationale mensenrechtengroeperingen hebben de doodstraf veroordeeld en er bij Hamas en de Palestijnse Autoriteit, die beperkt zelfbestuur uitoefent op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, op aangedrongen de praktijk te beëindigen.

Volgens de Palestijnse wet heeft president Mahmoud Abbas het laatste woord over het al dan niet uitvoeren van executies. Maar hij heeft geen effectief gezag in Gaza.

Sinds het islamitische Hamas in 2007 de controle over Gaza overnam van Abbas, hebben zijn rechtbanken tientallen Palestijnen ter dood veroordeeld en tot dusver 27 geëxecuteerd, volgens mensenrechtengroeperingen.