Politiek Buitenland

Italië: Giorgia Meloni waarschuwt, ‘invasie Oekraïne slechts topje van ijsberg’

04-09-2022 15:20

Giorgia Meloni
The leader of the political party of Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, during a political meeting for the administrative elections. Turin, Italy - September 2021. MikeDotta / Shutterstock.com

CERNOBBIO, Italië, 4 september (Reuters) – Giorgia Meloni, die zoals het er naar uitziet een nieuwe Italiaanse regering met twee partijn die ooit dicht bij Moskou stonden zal leiden, waarschuwde zondag voor het risico dat de invasie van Rusland in Oekraïne vormt voor de westerse naties, en noemde het een “topje van de ijsberg” in een strijd om invloed.

“Als Oekraïne valt en het Westen ten onder gaat, zal de grote winnaar niet het Rusland van (Vladimir) Poetin zijn, maar het China van Xi Jinping,” vertelde Meloni, leider van de nationalistische partij Broeders van Italië, op een zakenconferentie.

“En wie in het Westen het zwakste is, namelijk Europa, loopt het risico onder Chinese invloed te komen. We moeten deze strijd dus voeren”, voegde ze eraan toe op het Ambrosetti-forum in Noord-Italië.

Rusland heeft geprobeerd de banden met het China van president Xi aan te halen na zijn invasie in Oekraïne in februari.

Meloni leidt de grootste partij in een centrumrechtse alliantie met de Lega en Silvio Berlusconi’s Forza Italia, die op weg is naar een duidelijke overwinning bij de Italiaanse verkiezingen op 25 september, waardoor ze de eerste vrouwelijke premier van het land kan worden.

Zowel de Lega als Forza Italia hadden vóór de invasie in Oekraïne nauwe banden met Rusland.

Meloni, wiens Broeders van Italië zijn wortels heeft in een postfascistische partij, heeft zich bij verschillende gelegenheden krachtig uitgesproken voor de westerse lijn in Oekraïne.

“De oorlog in Oekraïne is het topje van de ijsberg van een conflict dat erop gericht is de wereldorde opnieuw vorm te geven,” zei ze op zondag.

Leider Matteo Salvini van de Lega vertelde op dezelfde conferentie dat de Europese Unie mensen in landen als Italië zou moeten beschermen die te lijden hebben onder de economische neveneffecten van de sancties tegen Rusland.

“Laten we doorgaan met het straffen van de agressor, maar laten we onze bedrijven en onze werknemers beschermen”, zei hij.

“Want de verkiezingen winnen en een land erven dat op zijn knieën ligt, zou niet erg bevredigend zijn,” voegde hij eraan toe.