Buitenland

EU wil ‘vloot van blusvliegtuigen’ opzetten wegens steeds hetere zomers

05-09-2022 21:27

Blusvliegtuig
evasion228 / Shutterstock.com

BRUSSEL, 5 september (Reuters) – De Europese Unie en haar lidstaten zijn maandag overeengekomen om meer vaart te zetten achter plannen om een EU-vloot van blusvliegtuigen op te zetten, nadat de uitslaande bosbranden in heel Europa deze zomer de reactiecapaciteit van het blok hadden uitgeput.

De bosbranden van deze zomer dwongen duizenden Europeanen te evacueren en legden huizen en bedrijven in de as. Ze maken deel uit van een steeds erger wordende trend naarmate de klimaatverandering de hete en droge omstandigheden doet toenemen waardoor branden zich verspreiden, langer branden en heviger woeden.

In Zuid-Europese landen zoals Portugal en Griekenland woeden de meeste zomers branden, maar ook in Duitsland en Tsjechië hebben zich dit jaar grote branden voorgedaan, omdat door de hetere temperaturen het brandgevaar naar het noorden is verschoven en naar landen die daar minder goed tegen bestand zijn.

Tijdens een vergadering op maandag zijn de Europese Commissie en de ministers van de EU-landen overeengekomen om een geavanceerde aankoop van door de EU gefinancierde helikopters te onderzoeken, zei het hoofd crisisbeheer van de EU, Janez Lenarcic, in een verklaring.

“Op Europees niveau hebben we onze capaciteitslimiet bereikt. Sommige overweldigende branden in sommige lidstaten hebben in feite niet geleid tot een verzoek om bijstand omdat de betrokken landen wisten dat er geen capaciteit beschikbaar zou zijn geweest,” zei Lenarcic op de vergadering.

De aankoop van de helikopters hangt af van de vraag of er in de begroting van het blok voor 2023 extra EU-middelen worden vrijgemaakt – een potentieel moeilijke vraag, aangezien de EU-landen dringend geld nodig hebben om de door de stijgende inflatie getroffen industrieën en burgers te steunen en in energie-infrastructuur te investeren om zich van Russisch gas te bevrijden.

De EU had al plannen om een vloot crisisvliegtuigen aan te schaffen om het hoofd te bieden aan de toenemende noodsituaties als gevolg van de klimaatverandering, maar de productie wordt pas verwacht in de tweede helft van het decennium.

De noodhulpmiddelen van de EU omvatten momenteel de coördinatie en financiering van de inzet van 12 blusvliegtuigen en een helikopter, gebundeld door de EU-landen.

De EU-landen zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van bosbranden en verzoeken alleen om bijstand van de EU wanneer zij ondersteuning nodig hebben. Dit jaar heeft de EU elf verzoeken om bijstand ontvangen, tegenover negen in 2021.