Buitenland

Liz Truss lijkt vandaag de nieuwe Britse premier te gaan worden

05-09-2022 11:38

Liz Truss voor Downing Street 10. ITS/Shutterstock

Vandaag komt in het Verenigd Koninkrijk een einde aan de Conservatieve leiderschapsverkiezing over de opvolging van premier Boris Johnson. De Conservatieve partijleden mogen stemmen, en minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss lijkt de favoriet. Voormalig ”Chancellor of the Exchequer” Rishi Sunak is haar uitdager, en was tevens de persoon wiens aftreden begin juli de bal deed rollen die premier Johnson uiteindelijk dwong op te stappen. Sunak trad samen met minister van Gezondheidszorg Sajid Javid af, nadat Johnson bleek te hebben gelogen over zijn kennis van het grensoverschrijdende gedrag van de Conservatieve parlementariĆ«r Chris Pincher.

De uitslag van de verkiezing wordt naar verwachting om 12:30 uur vanmiddag (13:30 uur in Nederland) bekendgemaakt. Premier Johnson, die vandaag zijn laatste volle dag op Downing Street 10 meemaakt, zal morgenvroeg om 9 uur een afscheidsspeech geven, waarna hij naar Schotland zal reizen om koningin Elizabeth II zijn ontslag aan te bieden. De nieuwe premier krijgt vervolgens formeel de vraag van de koningin om een nieuw kabinet te vormen.

Het meest urgente probleem waar de nieuwe premier zich over zal buigen, of het nu Truss of Sunak wordt, is de stijgende prijzen van eerste levensbehoeften. Truss zou inmiddels een plan hebben voorbereid om grenzen te stellen aan de energieprijzen. Labour en verschillende energiebedrijven hebben al langer opgeroepen tot het wettelijk begrenzen van de energierekening. De BBC schrijft dat in een plan, opgesteld door de energiebedrijven, een grens van 2.000 pond op jaarbasis wordt gesteld aan de rekening voor een gemiddeld huishouden. Als de prijs van de geconsumeerde stroom hoger uitvalt, wordt dit op toekomstige energierekeningen verhaald.