Buitenland

Tenminste 10 mensen doodgestoken in Canada, 15 gewonden, twee mannen verdacht

05-09-2022 01:43

Courtesy of Sask. RCMP

OTTAWA, 4 sept (Reuters) – De Canadese politie zei zondag dat ze op jacht is naar twee verdachten die 10 mensen zouden hebben gedood en ten minste 15 anderen verwond bij steekpartijen op 13 locaties in de provincie Saskatchewan.

Politieagenten noemden Damien Sanderson en Myles Sanderson als de twee verdachten. De ambtenaren zeiden dat de verdachten voor het laatst werden gezien in een zwarte Nissan Rogue in de stad Regina, ongeveer 320 km (200 mijl) ten zuiden van de aanslagen.

De politie gaf foto’s en beschrijvingen van de verdachten vrij, maar geen verdere informatie over hen.

“Het lijkt erop dat sommige slachtoffers een doelwit waren, en sommige willekeurig. Dus om te spreken over een motief zou op dit moment uiterst moeilijk zijn,” vertelde Rhonda Blackmore, bevelvoerend officier van de Saskatchewan Royal Canadian Mounted Police, tijdens een nieuwsconferentie.

Er zijn mogelijk nog meer gewonde slachtoffers die zichzelf naar verschillende ziekenhuizen hebben vervoerd, zei de politie.

De Canadese premier Trudeau heeft laten weten de moorden ‘gruwelijk en hartverscheurend’ te vinden.

De aanvallen vonden plaats op 13 locaties, waaronder de James Smith Cree natie en de stad Weldon, zei de politie.

De steekpartijen zouden zeker weerklank vinden in heel Canada, dat niet gewend is aan uitbarstingen van massaal geweld die vaker voorkomen aan de zuidgrens van de Verenigde Staten.

“Er zijn geen woorden om de pijn en het verlies veroorzaakt door dit zinloze geweld adequaat te beschrijven. Heel Saskatchewan rouwt met de slachtoffers en hun families,” zei Scott Moe, Premier van Saskatchewan, op Twitter.

De steekpartijen werden vroeg in de ochtend gemeld, en om 8:20 uur plaatselijke tijd gaf de politie een provinciebreed alarm af voor gevaarlijke personen. Tegen de middag werden ook in de buurprovincies Alberta en Manitoba van Saskatchewan soortgelijke waarschuwingen afgegeven.

In een politiealarm dat kort na de middag werd uitgegeven, werd gezegd dat ze zich mogelijk in Regina bevonden, een van de grootste steden van de provincie, waar al een grote politiemacht aanwezig was vanwege een Canadese voetbalwedstrijd in het Mosaic Stadium nabij het centrum van de stad.

Blackmore zei echter dat het onbekend was waar de verdachten heen zouden kunnen gaan en of ze van voertuig waren veranderd.

“Het is afschuwelijk wat er vandaag in onze provincie is gebeurd”, zei Blackmore, die de aanslagen een van de grootste, zo niet de grootste in de recente geschiedenis in de provincie noemde.

RCMP is trying to locate the two male suspects, Damien Sanderson and Myles Sanderson. Damien Sanderson is 5’7” and 155 pounds with black hair and brown eyes. Myles Sanderson is 6’1” and 200 pounds with black hair and brown eyes. Courtesy of Sask. RCMP