Buitenland

Duitsland houdt twee kerncentrales toch nog wat langer paraat

06-09-2022 11:48

Kerncentrale Isar 2 in Essenbach, Beieren. stbuec/Shutterstock

Duitsland heeft besloten om twee kerncentrales langer paraat te houden in verband met mogelijke stroomtekorten tijdens de winter. De Duitse minister voor Economie, Robert Habeck, zegt dat rekening gehouden moet worden met extreme scenario’s, en dat de geplande sluiting van de centrales niet onomkeerbaar moet worden. Het moet een zware keus zijn geweest voor Habeck’s partij, Die Grünen, die voortkomt uit de anti-kernenergiebeweging van de vorige eeuw.

De twee kerncentrales staan in het zuiden van Duitsland. De centrale Isar 2 staat bij de Isar-rivier in Beieren, bij het dorp Essenbach. De centrale Neckarwestheim 2 staat in Baden-Württemberg. Beide centrales gaan op 31 december wel offline zoals gepland. De brandstof wordt echter nog niet verwijderd, en de centrales worden paraat gehouden voor de winter. Habeck heeft wel gezegd dat de brandstof niet vernieuwd zal worden.

De Duitse coalitie bestaat uit de sociaaldemocratische SPD, Die Grünen, en de liberale FDP. De regering heeft tot nu toe vastgehouden aan het geplande uitschakelen van alle Duitse kerncentrales. Dit proces werd in 2011 in werking gezet door toenmalig CDU/CSU-kanselier Angela Merkel, en was een reactie op de ramp in het Japanse Fukushima, waarbij radioactiviteit vrijkwam na een aardbeving. Het idee dat Duitsland van kernenergie af moet geniet dus een vrij brede consensus onder linkse en centrumrechtse partijen.

De FDP is wel kritisch op de huidige beslissing, en vindt dat de nog draaiende kerncentrales langer aan moeten blijven vanwege de stijgende energieprijzen. Zeker nu Rusland de gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft afgesloten, schieten de prijzen omhoog. De rechtse AfD vindt ook dat kerncentrales gebruikt moeten worden tot hun maximale levensduur, en niet eerder offline hoeven.

De derde nog draaiende kerncentrale ligt vlak over de Nederlandse grens in Emsland. Deze centrale wordt wel onklaar gemaakt voor het genereren van kernenergie. Wel zijn er plannen waarin de centrale in noodgevallen op olie kan draaien, en dus toch energie op kan wekken in de winter.