Buitenland

Hoofd Servisch orthodoxe kerk: ‘LGBTQ volledig in strijd met waardenstelsel van onze natie’

06-09-2022 19:05

Gay
Shutterstock.

Het hoofd van de machtige Servische orthodoxe kerk heeft dinsdag zijn steun betuigd aan een verbod op een pan-Europees LGBTQ-evenement dat volgende week in Belgrado zou plaatsvinden, door te zeggen dat het onderwerp “kunstmatig is opgelegd” en een bedreiging vormt voor de traditionele waarden in het Balkanland.

‘Dit onderwerp werd ons kunstmatig opgedrongen en is volledig in strijd met het waardenstelsel van onze natie’

De speciale videoverklaring van patriarch Porfirije komt te midden van een verhit debat in Servië en toenemende internationale kritiek over de aankondiging van de autoriteiten dat de EuroPride-evenementen van 12-18 september worden afgelast wegens dreiging met geweld door rechts-extremisten.

Leden van de European Pride Organizers Association kozen drie jaar geleden de hoofdstad van Servië als gastheer voor het jaarlijkse evenement, in wat werd gezien als een belangrijke doorbraak voor een Slavisch land dat van oudsher conservatief is en onder sterke invloed staat van de orthodoxe kerk.

Servië heeft toegezegd de LGBTQ-rechten te versterken in zijn streven naar lidmaatschap van de Europese Unie.

Hoewel de afgelopen jaren in het land pride marsen zijn gehouden onder strenge veiligheidsmaatregelen, hebben de plannen voor het evenement van dit jaar geleid tot protesten van steeds luidruchtiger pro-Russische rechtse groeperingen.

Oppositiegroeperingen en rechtenactivisten hebben gezegd dat het afgelasten van de pride march wegens dreigementen van extremisten een klap is voor de democratie. Maar patriarch Porfirije zei dat het verbieden van het evenement “noodzakelijk en gerechtvaardigd” was.

“Dit onderwerp werd ons kunstmatig opgedrongen en is volledig in strijd met het waardenstelsel van onze natie,” zei hij.

Deelname EU-functionarissen

Enkele dagen voor het evenement, dat een Pride-mars en openluchtconcerten zou moeten omvatten, zeggen de organisatoren dat ze nog geen formeel verbod hebben ontvangen. Verschillende EU-functionarissen hebben gezegd dat zij aan de mars zullen deelnemen, terwijl onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de Servische regering opriep om het aangekondigde verbod terug te draaien.

Goran Miletic, een EuroPride-coördinator in Servië, zei maandag dat de organisatoren onderhandelingen hebben gevoerd met de regering. Hij zei dat de voorbereidingen voor de bijeenkomst, die naar verwachting 15.000 mensen zal trekken, nog in volle gang zijn.

“We zullen geen enkel onderdeel van de Europese pride week opgeven, ook niet de mars die voor 17 september gepland staat”, zei Miletic.

“We zijn bereid tot een compromis en een overeenkomst, zodat EuroPride op een ordelijke manier kan plaatsvinden en zodat vanuit Belgrado en Servië een beeld van schoonheid en solidariteit naar de wereld wordt gestuurd.

De publieke verklaring van Porfirije zet de regering extra onder druk en zal waarschijnlijk ook het publieke verzet verder aanwakkeren.

De populistische leider van Servië, Aleksandar Vucic, noemde ook de crisis met Kosovo en de groeiende economische en energieproblemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne als redenen waarom de staat mogelijke botsingen met rechtse groeperingen niet aankan.

In de verklaring die door de staatstelevisie RTS werd uitgezonden, waarschuwde Porfirije voor geweld.”Het kwaad wordt niet genezen en verslagen door geweld, alleen vermenigvuldigd”, zei hij.

Associated Press