Buitenland

Italië wil verwarming verplicht lager zetten in winter, maximaal 19 graden in openbare gebouwen

06-09-2022 13:45

Gas flare
Shutterstock

ROME, 6 september (Reuters) – Italië is van plan de verwarming in huizen en bedrijven tijdens de winter lager te zetten om de hoeveelheid gas die het verbruikt te helpen verminderen en de risico’s te beperken die verbonden zijn aan een totale stopzetting van de Russische gasstromen.

Italië importeerde ongeveer 40% van zijn gas uit Rusland voordat het conflict in Oekraïne begon, maar is snel op zoek gegaan naar alternatieve leveringen en heeft zijn afhankelijkheid van Moskou verminderd.

Volgens een dinsdag aangekondigd regeringsplan zal de temperatuur in flatgebouwen en andere openbare gebouwen worden geregeld op 19 graden Celsius, één graad Celsius lager dan voorheen. Voor industriële gebouwen zal de temperatuur worden vastgesteld op 17 graden Celsius.

De verwarming zal ook elke dag een uur minder branden.

Rome is ook in gesprek met de industrielobby Confindustria om op vrijwillige basis tot een verdere vermindering van het gasverbruik te komen, voegde het daaraan toe.

Italië hoopt door de beperking van het gasverbruik in de periode augustus-maart 3,2 miljard kubieke meter te besparen en wil nog eens 2,1 miljard kubieke meter besparen door alternatieve brandstoffen te gebruiken om elektriciteit op te wekken. Dit kan nog worden aangevuld met andere maatregelen om individuele gebruikers en bedrijven aan te moedigen hun verbruik te verminderen, wat betekent dat de totale vraag met 15% kan dalen, in overeenstemming met de bredere plannen van de Europese Unie.

Italië heeft zijn gasopslagtanks begin september tot 83% van zijn capaciteit gevuld, aldus het document, en legt daarmee een voorraad aan met het oog op de koudere maanden.