Politiek Buitenland

Elly Schlein, de Italiaanse Alexandria Ocasio-Cortez, neemt het op tegen rechtse Giorgia Meloni

07-09-2022 10:46

Elly Schlein
Elly Schlein, an independent candidate who runs with the Democratic Party, waves during an electoral rally in Modena, Italy, Friday, Sept. 2, 2022. Schlein, a 37-year-old U.S.-Italian national, often compared with U.S. Rep. Alexandria Ocasio-Cortez for her platform advocating social justice is on the road in a national campaign aimed at challenging the overriding storyline that the united right will easily defeat the left in the Sept. 25 vote.  (AP Photo/Marco Vasini)

MODENA, Italië (AP) – Terwijl de rechtse leider Giorgia Meloni‘s push om de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden aan kracht wint, biedt de gebroken linkerkant van het land de kiezers een contrasterende stijl van feministische politiek aan.

Elly Schlein, 37 jaar en Amerikaans-Italiaans staatsburger die opgroeide in Zwitserland, heeft haar sporen verdiend in twee campagnes voor de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. Ze wordt vaak vergeleken met U.S. Rep. Alexandria Ocasio-Cortez vanwege haar platform dat sociale rechtvaardigheid bepleit.

Schlein, een voormalig afgevaardigde in het Europees Parlement, verworven nationale aandacht in Italië 2,5 jaar geleden toen ze een sleutelrol speelde in het blokkeren van de machtsovername door rechts in haar traditioneel links georiënteerde regio Emilia-Romagna.

Ze heeft destijds de rechtse leider van de Lega, Matteo Salvini, op de vingers getikt omdat hij in het Europees Parlement herhaaldelijk niet over het immigratiebeleid heeft gestemd, hoewel hij in eigen land vurige toespraken tegen migranten heeft gehouden.

Schlein neemt het nu op tegen Meloni, en brengt een doordachte, beleidsgerichte stem in de nationale campagne van Italiaans links in een poging om te voorkomen wat volgens opiniepeilingen een onvermijdelijke overwinning voor een rechtse coalitie is.

Vrouwelijk leiderschap

De 45-jarige Meloni’s Broeders van Italië-partij heeft consequent de leiding in de peilingen in de aanloop naar de parlementaire stemming van 25 september, waardoor ze in de positie is om als premier te worden gekozen.

“Niet alle vrouwelijk leiderschap helpt vrouwen”, zei Schlein tegen een paar honderd toehoorders tijdens een campagnebijeenkomst op het Festa dell’Unita in Modena.

“Het helpt niets om een vrouwelijke premier te hebben als alle rechten voor andere vrouwen teniet worden gedaan, met inbegrip van de controle over hun eigen lichaam,” zei ze, verwijzend naar de groeiende bezorgdheid dat Meloni abortus zou willen beperken.

Als vice-president van Emilia Romagna, belast met gelijkheid en milieuprogramma’s sinds 2020, heeft Schlein zich ingezet voor de rechten van vrouwen, jongeren, migranten en de LGBTQ-gemeenschap.

Ze verwijt de huidige politieke klasse van Italië dat ze een “paternalistisch” beleid voert, zonder de mensen die het aangaat te raadplegen. In 2015 stapte ze uit de centrumlinkse Democratische Partij (PD) omdat ze het niet eens was met de koers die deze partij volgde onder Matteo Renzi, die op dat moment partijleider en premier was.

Bij deze verkiezingen blijft Schlein buiten de partijstructuur en stelt ze zich kandidaat als onafhankelijke kandidaat op de PD-lijst “Democratisch en Progressief Italië”.

Mislukte linkse electorale coalitie

De keuze voor Schlein om onbesliste kiezers te enthousiasmeren en jongeren aan te trekken maakt deel uit van de langetermijninspanningen van Enrico Letta, voorzitter van de Democratische Partij, om een progressieve coalitie tot stand te brengen die de linkse verdeeldheid in Italië zou kunnen wegnemen.

Maar die poging is jammerlijk mislukt om voor deze stemming een linkse electorale coalitie tot stand te brengen. Dat heeft een duidelijk voordeel opgeleverd voor de rechtse coalitie bestaande uit Meloni’s rechtse Broeders van Italië, Salvini’s rechtse Lega en Silvio Berlusconi’s centrum-rechtse Forza Italia, drievoudig oud-premier.

“Het is geen geheim dat ik hoopte op een bredere coalitie,” vertelde Schlein The Associated Press in Modena, sprekend in haar voorkeurstaal, het Italiaans. “Dit is niet gebeurd vanwege enkele tactische beslissingen, die naar mijn mening een vergissing waren.”

Letta sloot een verkiezingsalliantie met zijn voormalige bondgenoot, de populistische 5 Sterren-beweging, uit nadat die in juli had geholpen de regering van nationale eenheid van premier Mario Draghi omver te werpen, tegen de wens van links in.

En centristische partijen weigerden zich bij Letta aan te sluiten nadat hij zich had aangesloten bij kleinere partijen verder naar links.

In de campagne worden de voorstellen van links – waaronder een minimumsalaris, het beperken van banen op korte termijn en het overstappen op hernieuwbare energiebronnen – vaak overstemd door rechtse retoriek en tactieken.

Meloni schokte tegenstanders door een video op sociale media te plaatsen waarop te zien zou zijn hoe een vrouw op straat wordt verkracht door een asielzoeker. Salvini heeft ondertussen herhaalde bezoeken gebracht aan overvolle migrantencentra, waarbij hij de aandacht vestigde op het probleem, zelfs nu de aankomsten ver onder eerdere pieken liggen.

“Het is duidelijk dat we moeten proberen om die rechtse retoriek om te keren,” zei Schlein. “Dat is een retoriek die elke dag een vijand vindt, waartegen alle sociale woede kan worden geslingerd, maar die in werkelijkheid geen enkele oplossing biedt voor de problemen van de mensen. Het is een strategie die even oud als cynisch is”.

“Je kunt dingen aankleden en proberen mensen te misleiden,” voegde ze eraan toe. “Het is aan ons om dit bedrog te ontmaskeren voor een betere toekomst.”

In haar optredens spuit Schlein beleid in snelle toespraken. Ze schrikt er niet voor terug om in te gaan op de vrees, vooral bij de bondgenoten van Italië, en vooral in Europa, dat Meloni en de neofascistische wortels van haar partij een bedreiging vormen voor de democratie.

“Giorgia Meloni’s modellen zijn (de voormalige Amerikaanse president Donald) Trump, die de aanval op het Capitool heeft aangewakkerd en (de Hongaarse president Viktor) Orban, die nog maar anderhalve maand geleden zei dat rassen niet gemengd mogen worden en die het asielrecht in zijn land aanzienlijk heeft geannuleerd en die wetten creëert tegen de LGBTQ-gemeenschap,” vertelde Schlein aan de AP.

Lof

Schlein was een populair figuur op Modena’s Fest dell’Unita, een traditionele linkse bijeenkomst die de sfeer van een country fair combineert met politiek. Ze werd met applaus begroet toen ze een eettent binnenging, en werd door bewonderaars tegengehouden toen ze langs de middenweg liep.

Haar politieke boodschap oogstte, niet onverwacht, lof in het hart van Emilia-Romagna, dat zij na haar rechtenstudie in Bologna als haar thuisregio heeft gekozen.

Martina Lolli, een 24-jarige kapster uit Modena, vond kracht in de feministische boodschap van Schlein. Ze zei: “Als vrouw heb ik de hoop dat vrouwelijke solidariteit, waar ik in geloof, iets kan veranderen, zoals Elly zei.”

“Ik maak me grote zorgen, als de andere vrouw wint”, voegde Lolli eraan toe, verwijzend naar Meloni. “Als zij wint, zal ik me niet vertegenwoordigd voelen. Ik wil in ieder geval niet vertegenwoordigd worden door een politieke partij die mijn rechten ontkent.”

Alessandro Corradi, een levenslange linkse kiezer, liep weg van de bijeenkomst met een gesigneerd exemplaar van Schlein’s zojuist gepubliceerde boek in zijn hand, onder de indruk van haar ideeën.

“Zij heeft voorstellen, in tegenstelling tot politici die alleen maar naar peilingen luisteren en stemmen proberen te winnen door afgezaagde en terughoudende dingen te zeggen die saai en repetitief zijn,” zei Corradi, een bankbediende die zei dat de gebroken toestand van links “me aan het huilen maakt.”

Herverdelen van middelen

Schlein’s politiek is ongetest op het nationale podium, en net als Ocasio-Cortez, wordt haar nadruk op het herverdelen van middelen aan de meest kwetsbaren in het algemeen gezien als links van de mainstream. Maar het feit dat Letta haar niet alleen heeft aangetrokken, maar haar rol in zijn eigen optredens heeft benadrukt, suggereert dat er grotere dingen te wachten staan.

“Ik denk dat ze veel potentieel heeft, omdat ze deze mix heeft van steun van de basis en internationale connecties, en ze is eigenlijk niet ideologisch,” zei Natalie Tocci, directeur van het International Affairs Institute, een denktank.

Schlein gelooft dat links nog steeds kan zegevieren in de verkiezingen van deze maand. Ze richt zich op de 40% kiezers die volgens peilingen onbeslist zijn of overwegen zich van stemming te onthouden.

“Ik heb nog nooit campagne gevoerd in een verkiezing waar ik geen opiniepeilingen had om omver te werpen,” zei Schlein, verwijzend naar zowel de Italiaanse regionale verkiezingen van 2020 als haar vrijwilligerswerk voor de Obama-campagnes. “Ik hoop dat dit ook in deze korte, moeilijke campagne gebeurt. ”

Associated Press