Buitenland

Fabrikant elektronische sigaretten betaalt 440 miljoen dollar in schikking voor onjuiste voorlichting jongeren

07-09-2022 14:20

J.A. Dunbar/Shutterstock

Een Amerikaanse fabrikant van elektronische sigaretten, Juul genaamd, heeft een schikking getroffen in een rechtszaak die tegen het bedrijf was aangespannen door 33 staten, plus Puerto Rico. Volgens het AP moet Juul over een periode van 10 jaar een bedrag van 438.5 miljoen dollar betalen aan de staten. Het bedrijf gebruikte jarenlang agressieve marketing om jongeren aan de e-sigaret te krijgen, door bijvoorbeeld producten weg te geven bij feestjes, en te claimen dat ”vapen” een goed en veilig alternatief was voor normale sigaretten.

Rechtszaken en Schikkingen

Maar de e-sigaretten bevatten nog steeds nicotine, met als gevolg dat gebruikers er alsnog aan verslaafd raken. Juul wordt sinds een paar jaar bestookt met rechtszaken van staten en groepen gebruikers, die schadevergoedingen en veranderingen in de bedrijfsvoering eisen. Het bedrijf schikte eerder al in zaken die waren aangespannen door Arizona, Louisiana, North Carolina en Washington. De huidige schikking is verreweg de grootste, en komt neer op ongeveer een kwart van de omzet die het bedrijf in 2021 maakte. Connecticut heeft al bekendgemaakt dat de 16 miljoen dollar die de staat uit de schikking krijgt naar preventie en voorlichting zal gaan.

Nu heeft Juul in de afgelopen jaren al heel wat van het marktaandeel in moeten leveren. Het verkocht een aantal jaren geleden nog een meerderheid van de e-sigaretten op de Amerikaanse markt, maar dat is nu nog maar een derde. Sinds 2019 is het snel bergafwaarts gegaan vanwege de media-aandacht en rechtszaken. De Food en Drug Administration, die toeziet op de kwaliteit en veiligheid van onder andere rookwaar, probeerde in juli nog om de producten van Juul helemaal van de markt te weren. Juul spande hiertegen een zaak aan, en het bevel is voorlopig uitgesteld terwijl de FDA opnieuw naar het eigen wetenschappelijk onderzoek kijkt.

Niet zonder risico

Volgens cijfers van het CDC gebruikten ongeveer 2 miljoen Amerikaanse scholieren in 2021 weleens een e-sigaret. Meer dan de helft hiervan had nog nooit ”normaal” gerookt voordat ze met vapen begonnen. Volgens het CDC kan een e-sigaret uitkomst bieden voor mensen die van de echte sigaretten af willen, en op zoek zijn naar een vervanger. Dit betekent echter niet dat het gebruik zonder risico’s is. De vloeistofdampen die gebruikers inademen kunnen naast nicotine ook andere gevaarlijke stoffen bevatten, zoals chemicaliĆ«n, tin en lood. Mensen kunnen er alsnog ernstige longklachten van krijgen. ”Als je nog nooit tabak- of e-sigaretten gebruikt hebt, begin er dan niet aan”, zegt het CDC op de site.