Buitenland

Logopodisten Hong Kong veroordeeld voor ‘opruiing’ in ‘haatzaaiende’ kinderboeken

07-09-2022 13:43

Hong Kong
A hooded suspect is accompanied by police officers to search evidence at office in Hong Kong Thursday, July 22, 2021. Five Hong Kong speech therapists were convicted of sedition on Wednesday after they printed a series of children’s books about sheep and wolves that a court said was aimed at inciting hatred against authorities. (AP Photo/Vincent Yu)

HONGKONG (AP) – Vijf logopedisten uit Hong Kong zijn woensdag veroordeeld voor opruiing nadat ze een serie kinderboeken over schapen en wolven hadden gedrukt die volgens de rechtbank bedoeld waren om aan te zetten tot haat tegen de autoriteiten.

De vijf leden van het bestuur van de General Union of Hong Kong Speech Therapists kunnen een gevangenisstraf tot twee jaar krijgen. Ze hebben onschuldig gepleit op de beschuldiging van samenzwering tot het drukken, publiceren, verspreiden en tentoonstellen en/of reproduceren van opruiende publicaties.

Sinds de pro-democratische protesten in 2019 zijn de autoriteiten in Hongkong hard opgetreden tegen andersdenkenden, waarbij tientallen activisten zijn gearresteerd en anderen naar het buitenland zijn gevlucht. De repressie heeft geleid tot de kritiek dat China’s regerende Communistische Partij een belofte uit 1997 heeft gebroken toen Hongkong van Groot-Brittannië aan China werd overgedragen om de vrijheden van de stad in westerse stijl te behouden, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

De vijf – Lorie Lai, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan en Fong Tsz-ho – zaten voorafgaand aan de veroordeling van woensdag al meer dan een jaar in voorarrest.

Ze werden in juli 2021 gearresteerd, nadat ze drie boeken hadden gepubliceerd met verhalen die draaien om een dorp van schapen dat te maken krijgt met wolven uit een ander dorp.

De schapen ondernemen acties zoals staken of ontsnappen per boot, volgens de synopsissen die op de website van de vereniging zijn gepubliceerd. De politie zei dat de in de boeken gepubliceerde verhalen parallel liepen met de incidenten in verband met de politieke onrust in Hongkong, zoals de twaalf Hongkong-activisten die op zee werden gearresteerd toen ze de stad probeerden te ontvluchten.

De veroordeelde logopedisten zullen op 10 september worden veroordeeld.

Associated Press, vertaald door TPO