Buitenland

Twitter: Musk wilde onder Twitter-deal uitkomen vanwege ‘dreigende wereldoorlog’

07-09-2022 12:34

Elon Musk
KLYONA / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO

De rechtszaak tussen Twitter en Elon Musk sleept zich voort. Musk probeert onder de aankoop van Twitter uit te komen, en het bedrijf probeert hem aan het overnamebedrag van 44 miljard dollar te houden. De rechtszaak zou op 17 oktober moeten beginnen, maar Musk hoopt dat dit uitgesteld kan worden vanwege een klokkenluider. Die beweert dat Twitter Musk en het publiek misleidt over de hoeveelheid spam- en nepaccounts op het platform.

Spijt van de aankoop?

Twitter zit ook niet stil. Advocaten van Twitter hebben nu een sms aangedragen waarin Musk in mei aangeeft dat ”het nergens op slaat om Twitter te kopen als we richting de Derde Wereldoorlog gaan”. Volgens Bloomberg verstuurde Musk het bericht twee weken na het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

Volgens Musk zelf vertelt Twitter niet de waarheid over het aantal bots op het platform, en is dit zijn reden om terug te komen op de overname. De internationale politieke situatie zou er niets mee te maken hebben. Twitter hoopt nu aan te kunnen tonen dat de bezwaren over nepaccounts een voorwendsel waren, en dat Musk om heel andere redenen niet wil betalen.

Overwinningsdag

Musk verstuurde het bericht op 8 mei naar een bankier die betrokken was bij de overname van Twitter. Hij vroeg die bankier om het aankoopproces te vertragen tot na de Russische viering van de overwinning op Duitsland. Die Overwinningsdag werd op 9 mei gevierd, en in de media werd breed gespeculeerd over de mogelijke inhoud van de speech die Vladimir Poetin zou geven. De verwachting bestond dat hij de gelegenheid aan kon grijpen om de ”speciale militaire operatie” in Oekraïne officieel uit te roepen tot een oorlog, en de mobilisatie aan te kondigen. Dit gebeurde uiteindelijk niet, maar de angst hiervoor speelde dus wel mee bij Musks denkproces.