Achtergrond

1 op 3 Republikeinse kandidaat-verkiezingsfunctionarissen erkent verkiezingsuitslag 2020 niet

08-09-2022 18:01

MAGA Sjamaan
Jan 6th, 2021: Trump Initiated Riots at the Capitol: QAnon Shaman, Jake Angeli. Johnny Silvercloud / Shutterstock.com

Bijna 1 op de 3 Republikeinse kandidaten voor staatsambten die een rol spelen in het toezicht houden op, certificeren of verdedigen van verkiezingen steunde het omverwerpen van de resultaten van de presidentsrace van 2020, volgens een onderzoek van Associated Press.

Ze omvatten kandidaten van de ene kant van het land naar de andere, vaak in cruciale swing states, voor posities die de spil van de democratie vormen.

In Michigan, Kristina Karamo, een community college professor die een beëdigde verklaring tekende voor een rechtszaak om president Joe Biden’s overwinning te verwerpen, is kandidaat om de hoogste verkiezingsfunctionaris van de staat te worden. In Arizona, GOP kandidaten voor de drie top statewide kantoren steunden het terzijde schuiven van Biden’s overwinning in hun staat.

De breedte van de verkiezingsontkenning onder Republikeinen is een herinnering aan de greep die Donald Trump heeft op de partij. Terwijl het midterm-voorverkiezingsseizoen volgende week zijn einde nadert, heeft Trump de macht van zijn steun met groot effect gebruikt, door kandidaten die zijn samenzweringstheorieën napraten in de spotlight te zetten, terwijl hij degenen die de legitimiteit van de verkiezing van Biden accepteerden grotendeels buitenspel zette.

Dat verhoogt de inzet voor de stemming in november, vooral voor wedstrijden die een vitale rol spelen in het valideren van verkiezingsresultaten en het verzekeren van vreedzame machtsoverdrachten. Gouverneurs bevestigen bijvoorbeeld vaak de resultaten van presidentsverkiezingen. De meeste staatssecretarissen houden toezicht op het verkiezingssysteem van hun staat. De procureurs-generaal hebben de bevoegdheid om de verkiezingen in hun staat te verdedigen of beweringen van wangedrag te onderzoeken.

Van de 86 Republikeinse kandidaten die in het najaar in 37 staten strijden om deze posities, heeft een derde Trumps leugens herhaald over wijdverspreide fraude die hem zijn herverkiezing kostte, volgens het AP-overzicht. Slechts 40% zou direct zeggen dat Biden legitiem is gekozen.

“De bal ligt nog steeds bij de kiezers”, zegt Tammy Patrick, een voormalige verkiezingsfunctionaris uit Arizona die werkt voor Democracy Fund, dat pleit voor toegang tot verkiezingen. “Afhankelijk van op wie ze in november stemmen, is dat in de toekomst misschien niet meer het geval.”

Er is geen bewijs voor enige wijdverspreide fraude of manipulatie van stemmachines in de verkiezingen van 2020, onderstreept door herhaalde audits, rechtszaken en de conclusies van Trump’s eigen ministerie van Justitie.

De aanwezigheid van kandidaten die het tegendeel beweren, heeft de vrees aangewakkerd dat staatsambtenaren in 2024 zullen proberen presidentskandidaten toe te wijzen aan een kandidaat die ze niet hebben gewonnen. Maar het kan ook leiden tot verstoring en wantrouwen in duizenden andere verkiezingen in het hele land.

Trump’s onwaarheden dreven de aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 aan. Veel van de meest agressieve kandidaten zien zichzelf als onderdeel van een beweging om een groot verkiezingscomplot te ontmaskeren dat ze de schuld geven van het verlies van Trump.

“We hebben een gevecht op onze handen,” zei Arizona staatsafgevaardigde Mark Finchem, de GOP genomineerde voor de secretaris van de staat die aanwezig was bij de Jan. 6 protesten, tijdens een bijeenkomst van enkele tientallen verkiezingssceptici in Omaha, Nebraska eind vorige maand. “De gevestigde orde en de Democraten willen alles doen om onze verkiezingen te ondermijnen.”

Dat is een geloofsartikel geworden voor een groot deel van het Republikeinse electoraat. Uit een onderzoek van Associated Press-NORC Center for Public Affairs uit 2021 bleek dat 2 op de 3 GOP-stemmers geloven dat Biden niet legitiem tot president is gekozen.

Nu, in alle slagveldstaten die de race van 2020 hebben beslist, op één na, is er een Republikeinse kandidaat op het ticket die, net als Finchem, heeft voorgesteld om de overwinning van de Democraat ongedaan te maken. De uitzondering is Georgia, waar de zittende politici van de GOP een reeks uitdagers terugsloegen die Trump steunde om hen te straffen voor het feit dat ze de staat niet aan hem toekenden in plaats van aan Biden, de eigenlijke winnaar.

In Pennsylvania woonde de republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap, Senator Doug Mastriano, kort voor de rellen de bijeenkomst op 6 januari bij in de buurt van het Witte Huis en regelde bussen om anderen uit zijn staat te brengen die wilden voorkomen dat het Congres de overwinning van Biden zou goedkeuren.

In Wisconsin zei de door Trump gesteunde zakenman Tim Michels, die zich kandidaat stelt voor het gouverneurschap, dat hij open staat voor een onderzoek naar de manier waarop de overwinning van Biden in de staat ongeldig kan worden verklaard – iets wat volgens juristen juridisch onmogelijk is.

In Michigan hebben de Republikeinse kandidaten voor gouverneur, staatssecretaris en procureur-generaal allemaal de verkiezingsleugens van Trump herhaald.

“Als zelfs maar een of twee van deze mensen winnen, zitten we in een constitutionele crisis,” zei Ellen Kurz, een Democraat wiens groep, iVote, betrokken is bij de swing state secretaris van staatraces.

Andere experts op het gebied van stemmen zijn gealarmeerd, maar waarschuwen voor paniek.

“Ik wil ze niet meer macht geven dan ze eigenlijk hebben om ons en ons vertrouwen in het verkiezingsproces te ondermijnen”, zegt Sylvia Albert, directeur stemmen en verkiezingen van Common Cause, een onpartijdige organisatie die pleit voor een ruimere toegang tot de kiezer. “We hebben een enorme infrastructuur met duizenden verkiezingsfunctionarissen en checks and balances. Op plaatsen waar er slechte bedoelingen zijn om kiezers te schaden, werken we er allemaal aan om dat niet te laten gebeuren.”

De standpunten van de kandidaten zijn belangrijk in de belangrijkste presidentiële staten, omdat een gouverneur of staatssecretaris met een staat van dienst die het tellen van de stemmen niet respecteert, chaos zou kunnen veroorzaken in de keuze van de volgende president. Sommige van de kandidaten zullen in november waarschijnlijk winnen omdat ze in overwegend Republikeinse staten verkeren.

Dat geldt voor voormalig U.S. afgevaardigde Raul Labrador, de door de GOP genomineerde procureur-generaal in Idaho, en Alabama staatsvertegenwoordiger Wes Allen, de genomineerde voor het staatssecretariaat. Beide kandidaten zeiden dat ze zich zouden hebben aangesloten bij een rechtszaak in 2020 Texas om de overwinning van Biden ongedaan te maken. Die zaak werd snel verworpen door het Amerikaanse hooggerechtshof.

In Wyoming, staatsafgevaardigde Chuck Gray, die vorige maand de GOP voorverkiezing voor staatssecretaris won, heeft in november geen tegenstander van de Democratische Partij of enige andere groepering in een staat die Trump won met 43 procentpunten. Gray heeft de leugens van Trump over 2020 herhaald, reisde naar Arizona om te kijken naar een partijdige beoordeling van stembiljetten die werd bespot als zeer gebrekkig en stelde extra regelmatige verkiezingscontroles in Wyoming voor.

In reactie op Gray’s waarschijnlijke opkomst stemde een commissie van de Wyomingse wetgevende macht eind vorige maand voor een wetsvoorstel dat de staatssecretaris zou ontheffen van het toezicht op de verkiezingen in de staat. Dan Zwonitzer, de Republikeinse co-voorzitter van de commissie, zei in een interview dat het waarschijnlijk is dat de wetgevende macht de poging niet dit jaar kan afmaken, maar gedwongen kan worden om het in de toekomst te overwegen.

“Het is een beetje een reactie op de klap die de staat heeft gekregen,” zei Zwonitzer, erop wijzend dat de regering talloze open forums en demonstraties heeft gehouden over het tellen van de stemmen om het publiek ervan te verzekeren dat het veilig is.

Het verzet in Wyoming herinnert eraan dat Trump heeft geprobeerd om de ontkenning van de verkiezingsuitslag voor 2020 tot een lakmoesproef te maken voor zijn partij, maar dat veel Republikeinse verkozenen hebben geweigerd om mee te doen.

“Democratie is geen partijkwestie,” zegt Thania Sanchez van States United Action, een organisatie die kandidaten volgt die de 2020-uitslag ontkennen en zich verkiesbaar stellen voor een staatsambt. “Veel Republikeinen zijn consequent geweest in het niet verspreiden van de leugens over de 2020-verkiezingen.”

Sanchez merkte op dat de meeste zittende Republikeinse politici de uitkomst van de verkiezingen in 2020 niet ronduit hebben ontkend of hun positie hebben gebruikt om te proberen de verkiezingen ongedaan te maken. Velen werden dit jaar geconfronteerd met primaire uitdagers, zoals in Georgia, maar Trump’s beweging schakelde zittende partijen uit in slechts twee races – de Idaho procureur-generaal voorverkiezing en in Indiana’s secretaris van staat-race, waar Diego Morales de nominatie won op de conventie van de Republikeinse Partij na het herhalen van Trump’s fraudebeweringen.

De beweging had het meeste succes in races voor open zetels, zoals Gray in Wyoming of de race voor staatssecretaris in Nevada. Een Republikein die de verkiezingsuitslag van 2020 verdedigde, kon door termijnbeperkingen niet herkozen worden, en GOP-stemmers nomineerden toen Jim Marchant, die zegt dat hij de winst van Biden in Nevada niet zou hebben gecertificeerd.

Rory McShane is een politiek strateeg die beide kandidaten adviseerde en werkte voor een coalitie van gelijkgestemde sceptici van het 2020 resultaat die zich verkiesbaar stellen voor staatssecretaris; Marchant richtte die groep op.

McShane zei dat kandidaten zoals Gray en Marchant worden verguisd.

“Als je kritiek hebt of praat over de veiligheid van de verkiezingen, dan verstoten ze je en proberen ze je uit het reguliere gesprek te gooien,” zei McShane. “Dat laat Republikeinen twee keuzes – timide kandidaten of kandidaten die bereid zijn om het op te nemen tegen de mainstream media.”