Binnenland

Bij plan voor aanmeldcentrum Bant kwamen asiel- en stikstofplannen samen

08-09-2022 16:55

Rudmer Zwerver/Shutterstock

Terwijl de Tweede Kamer donderdag debatteert over de asieldeal van het kabinet, heeft Omroep Flevoland een interessante reconstructie over het tot stand komen van de plannen voor het aanmeldcentrum in Bant. Het stuk is gebaseerd op het feitenrelaas van de provincie over het proces. De provincie Flevoland onderhandelde al een tijdje met een agrariër die zijn bedrijf, en de daaraan verbonden stikstofrechten, wilde verkopen. De provincie wilde zo de stikstofuitstoot terugbrengen. Toen commissaris van de Koning Leen Verbeek hoorde van de geplande verkoop, ging er een lichtje branden. Hij had namelijk de vraag gekregen van het Rijk om mee te denken over locaties voor asielopvang.

Verbeek informeerde het Rijk vervolgens dat er ruimte vrij kwam in de buurt van Bant en Luttelgeest, waar ook al een azc zat. Er kwam contact tussen commissaris Verbeek, de burgemeester van de gemeente Noordoostpolder, en staatssecretaris Van der Burg. Vervolgens werden op 25 april de fractievoorzitters van de gemeenteraad over het plan geïnformeerd. Hierbij hadden een aantal politici het idee dat ze gechanteerd waren, en dat hen gevraagd werd in te stemmen met iets wat al van hogerhand was besloten.

Het Rijk en het COA onderhandelen vervolgens verder met de agrariër over de verkoop van zijn bedrijf, terwijl hij de stikstofrechten alsnog aan de provincie verkoopt. Als op 1 juli het koopcontract ondertekend wordt, weet de omgeving in Bant en Luttelgeest nog van niets. De plannen worden vijf dagen later bekendgemaakt.

De informatieavond in Bant over het aanmeldcentrum verliep woensdagavond overigens rustig. Er waren geen demonstranten, maar wel 120 inwoners die naar het verhaal van Van der Burg en de burgemeester Roger de Groot kwamen luisteren. Eric van der Burg, die eerder naar Albergen moest voor een soortgelijke bijeenkomst, zei in Bant dat hij eerst wil luisteren, en daarna in gesprek wil met het lokale bestuur.