Buitenland

Burgemeester Washington roept noodtoestand uit na aanhoudende golf van migranten uit Texas

08-09-2022 18:05

Muriel Bowser (D.), mayor of Washington.

WASHINGTON, 8 sept (Reuters) – Burgemeester Muriel Bowser (D.) van Washington heeft donderdag de noodtoestand uitgeroepen over bussen migranten die door Republikeinse gouverneurs uit de Amerikaans-Mexicaanse grensstaten Texas en Arizona zijn gestuurd.

Bowser, een Democraat, vaardigde een bevel uit om arriverende migranten te steunen door een nieuw Bureau voor Migrantenzaken op te richten en zal 10 miljoen dollar uittrekken om het bureau op te starten. Bowser zei dat ze terugbetaling van de federale regering zou vragen.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, heeft sinds april meer dan 7.600 migranten naar Washington D.C. gestuurd in een poging om de verantwoordelijkheid voor grensoverstekers bij de Democraten te leggen, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden. Arizona had vanaf midden augustus ongeveer 1.500 migranten gestuurd. Texas heeft ook migranten naar New York City en Chicago gestuurd.

Het kantoor van Bowser noemde de bussen een “politieke stunt”.

Ongeveer 85%-90% van de migranten die met de bussen in Washington aankomen, gaan binnen enkele uren of dagen door naar andere Amerikaanse bestemmingen, volgens vrijwilligers die hen bijstaan.

Bowser zei dat de stad zich voorbereidt op een toename van het aantal grensovergangen in de herfst en op het feit dat Texas en Arizona honderden extra bussen naar Washington zullen sturen.

“De crisis aan de grens wordt niet minder, hij wordt erger”, zei ze.

Bijna 100 migrantengezinnen worden momenteel ondergebracht in hotels in Washington via het opvangsysteem van de stad, zei ze.