Achtergrond

Hoe Joe Biden die MAGA ‘semi-fascisme’ noemt Democraten geen windeieren legt

08-09-2022 11:01

President Joe Biden
Washington, D.C. United States 20 January 2022. Joe Biden, United States President. Marlin360 / Shutterstock.com

WASHINGTON (AP) – De afgelopen dagen heeft president Joe Biden zijn aanvallen op Donald Trump en de zogenaamde MAGA-republikeinen aangescherpt omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de democratie. Hij heeft de filosofie die ten grondslag ligt aan de dominante stam van de hedendaagse GOP vergeleken met “semi-fascisme.”

En de Democraten hebben het in de gaten.

De aanpak van Biden heeft de Democraten in het hele land aangemoedigd en de partijtrouw voor de verkiezingen van november gesterkt, zelfs nu zijn harde retoriek sommige kwetsbare kandidaten zichtbaar ongemakkelijk maakt.

Biden’s steeds grimmiger waarschuwingen over door Trump aangewakkerde radicale elementen van de Republikeinse Partij vormen de kern van zijn midterm boodschap, gecombineerd met herhaalde herinneringen aan kiezers over recente Democratische prestaties en een belofte dat democratie nog steeds resultaten kan opleveren voor het Amerikaanse volk. Maar het zijn de verpletterende uitspraken van Biden over zijn voorganger en aanhangers van de “Make America Great Again“-filosofie die veel Democraten een stoot frisse energie hebben gegeven tijdens hun campagne om de controle over het Congres te behouden.

“Het is een bijzonder sterke kwestie voor onze basis,” zegt senator Gary Peters van Michigan, die het Democratic Senatorial Campaign Committee leidt, de officiële campagnetak van de Democraten in de Senaat. “Mensen willen ons, willen dat mensen laten zien dat er een duidelijk contrast is in de verkiezing tussen waar Democraten zijn en Republikeinen zijn geweest.”

Democratisch Congress-lid Ro Khanna uit Californië, merkt op dat “politiek een beetje als een teamsport is, en de president is de quarterback.”

“Het team gaat niet hard vechten als ze de teamleider niet hard zien vechten,” zegt Khanna, die Bernie Sanders steunde tijdens de voorverkiezingen voor het presidentschap van 2020, maar sindsdien een uitgesproken liberale verdediger van Biden is.

Biden’s krachtige campagnejaarhouding komt als Democraten zich optimistischer voelen over de midterms, wanneer de partij die het Witte Huis controleert historisch gezien wordt geconfronteerd met verliezen in het Congres. Een combinatie van wetgevende prestaties, polariserende Republikeinse kandidaten en woede van de kiezers aangewakkerd door de omverwerping van Roe vs. Wade hebben Democraten het gevoel dat ze minder verliezen in het Huis kunnen zien dan aanvankelijk verwacht, terwijl ze hun meerderheid in de Senaat behouden.

De president begon eind vorige maand met het uittesten van zijn boodschap voor de midterm tijdens een bijeenkomst in de buitenwijken van Washington, waar hij tekeer ging tegen een Republikeinse ideologie die volgens hem veel weg had van “semi-fascisme”. Het Witte Huis koos Philadelphia’s Independence Hall als decor voor de toespraak van vorige week die het gevaar schetste dat Trump’s “extreme ideologie” vormde voor het functioneren van de Amerikaanse democratie.

En in een paar Labor Day-evenementen in kritieke electorale slagvelden, bleef Biden hameren op het contrast, terwijl hij zich nog comfortabeler voelde bij het aanroepen van zijn voorganger, die hij een groot deel van zijn presidentschap had vermeden bij naam te noemen.

“Je kunt jezelf geen democratie noemen als je niet, in feite, de stemmen telt die mensen legitiem hebben uitgebracht en dat rekent als wat je bent,” zei Biden maandag voor een vakbondsmenigte in Pittsburgh. “Trump en de MAGA Republikeinen hebben hun keuze gemaakt. We kunnen kiezen om een beter Amerika op te bouwen of we kunnen doorgaan op dit glijdende pad van vergetelheid naar waar we niet heen willen.”

Biden zal donderdag een ander politiek evenement leiden, georganiseerd door het Democratisch Nationaal Comité in de buitenwijken van Maryland. Daar zal de president spreken over “de keuze voor de Amerikanen” op het gebied van abortus, sociale zekerheid en Medicare, democratie, veiligheid op school en klimaat, en hoe “extreme MAGA Republikeinen werken aan het afnemen van onze rechten,” volgens een adviseur van Biden die om anonimiteit heeft gevraagd om zijn opmerkingen vooraf te kunnen bespreken. Daarna volgt vrijdag een reis naar Ohio, een staat waar de strijd in de Senaat tussen Democraat Tim Ryan en Republikein J.D. Vance steeds feller wordt.

Degenen die dicht bij Biden staan zeggen dat de president nooit een politieke strijd uit de weg is gegaan.

“Hij is altijd heel agressief geweest als hij vond dat de andere kant het bij het verkeerde eind had,” zegt senator Bob Casey, die Biden al sinds de jaren tachtig kent. “Ik denk dat hij altijd heeft geprobeerd om het land op te beuren en een beroep te doen op onze betere kanten, terwijl hij tegelijkertijd de zaak bepleit wanneer hij denkt dat de andere kant op het verkeerde spoor zit”.

Senator Debbie Stabenow (D. Michigan) zegt dat democratische kwesties, maar ook Trump zelf, steeds meer onderwerpen van zorg worden voor kiezers.

“Steeds meer mensen hebben het gevoel dat deze voormalige president keer op keer de wet heeft overtreden en dat de mensen om hem heen hem nog steeds helpen om onze democratie te ondermijnen,” zegt ze. Stabenow prijst de recente aanpak van Biden en merkt op dat “de dreigingen alleen maar toenemen, niet afnemen”.

Toch is de scherpere houding van Biden gecompliceerder voor Democraten die meedoen aan enkele van de meest betwiste Senaatswedstrijden van deze cyclus, omdat ze steun proberen te krijgen van kiezers die Trump in 2020 misschien hebben gesteund.

Terwijl ze benadrukt dat ze “zorgen heeft over aanvallen op onze democratie,” zegt Senator Maggie Hassan (D. New Hampshire) in een interview met WMUR News 9 in New Hampshire dat “ik denk dat president Biden’s opmerkingen gewoon geschilderd worden met een veel te brede kwast.” Hassan wordt beschouwd als een van de meest kwetsbare kandidaten van de partij, hoewel ze haar Republikeinse uitdager niet zal kennen tot de voorverkiezingen van 13 september in de staat.

Gevraagd naar diezelfde opmerkingen van Biden, vertelt Senator Mark Kelly (D. Arizona) aan The Associated Press dat hij ze niet heeft gehoord.

“Ik denk dat een president het recht heeft om zijn mening te geven,” voegt Kelly eraan toe, die tegenover de Republikein Blake Masters staat in een van de meest bekeken Senaatswedstrijden dit najaar. “Weet je, ik deel niet al zijn meningen. Maar hij heeft het recht om zijn mening te geven.”

Senator Dick Durbin (D, Illinois), zegt dat hij de uitdrukking “semi-fascisme” niet leuk vindt, en noemt het “onhandig”.

“Maar neigen ze naar het fascisme? Zeker,” zegt Durbin. “Als je de resultaten van een verkiezing ontkent, als je het hebt over menigten op straat die de macht overnemen, dan is dat voor mij niet in overeenstemming met democratische waarden.”

Republikeinen hebben Biden beschuldigd van ‘verdeeldheid zaaiende retoriek’ in zijn reeks toespraken, met name in zijn toespraak in Philadelphia. Ze zeggen dat de president tientallen miljoenen Amerikanen die Trump hebben gesteund, heeft bestempeld als bedreigingen voor de democratie, hoewel zowel de president als zijn assistenten voorzichtig zijn geweest om gekozen ambtenaren te onderscheiden van de kiezers zelf.

GOP-functionarissen geloven nog steeds dat Biden een blok aan het been is in concurrerende districten en staten, hoewel zijn goedkeuringscijfers de afgelopen weken wat zijn opgeklaard doordat het Witte Huis een reeks prestaties heeft neergezet en doordat de juridische problemen van Trump – te beginnen met de FBI-doorzoeking van zijn landgoed in Zuid-Florida – de krantenkoppen hebben gedomineerd.

“Ik hoop dat Biden door het land blijft trekken”, zei senator Rick Scott (R., Florida) dinsdagavond in een interview met Fox News. “Ik hoop dat hij naar elke swing state gaat en overal in het land zijn raaskallende waanzinnige toespraak houdt.”

Maar in die swing states voelen meer Democraten die aanvankelijk terughoudend waren om zich bij Biden aan te sluiten, zich er steeds comfortabeler bij. Tony Evers, een Democraat die in een van de meest omstreden gouverneursverkiezingen van het land zit, vergezelde Biden maandag in Milwaukee, hoewel de Democratische Senaatskandidaat Mandela Barnes wegbleef.

Na andere presidentiële bezoeken aan de staat te hebben vermeden, verscheen de Senaatskandidaat van Pennsylvania, John Fetterman, een Democraat, met Biden in Pittsburgh.

Peters, de DSCC-voorzitter, zegt dat het aan elke Democratische kandidaat is om te beslissen of hij naast Biden zal  verschijnen, maar zegt dat hij gelooft dat de president een aanwinst is. Peters merkt op dat hij in 2014 de enige Democratische kandidaat was die actief campagne voerde met president Barack Obama tijdens een tussentijds jaar dat zwaar in het voordeel van de Republikeinen was.

“Iedereen liep weg. Ik liet hem binnenkomen, en ik won,” zegt Peters. “Dus dat is mijn datapunt.”