Opinie

‘Toegeven aan onrechtmatige aanspraken China op Taiwan zal regio alleen maar destabiliseren’

08-09-2022 16:11

Taiwan
Kaohsiung, Taiwan - May 11, 2018. beeboys / Shutterstock.com

OPINIE

De wereldgemeenschap wordt geconfronteerd met een aantal crises zonder weerga: van de voortdurende uitdaging van de COVID-19-varianten en de vastgelopen inspanningen op het gebied van klimaatverandering, tot verstoringen van de toeleveringsketen en de invasie van Rusland in Oekraïne. Meer dan ooit vormt de toenemende retorische en militaire intimidatie van China een gevaar voor de vrede en stabiliteit in de regio. Dit alles zal gevolgen hebben voor de veiligheid en het welzijn in de wereld. Nu de leden van de VN dit jaar opnieuw bijeenkomen in New York, is het de moeite waard deze leiders eraan te herinneren dat alle mensen, ook de bevolking van Taiwan, het verdienen dat hun stem wordt gehoord en dat zij deel uitmaken van de gezamenlijke inspanning om deze uitdagingen in het aan te pakken.

Taiwan, een baken van democratie in Azië en een kracht voor het goede in de wereld, is een waardevolle partner die kan helpen deze mondiale uitdagingen te overwinnen. Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie heeft Taiwan over de hele wereld humanitaire steun verleend, onder meer in de vorm van broodnodige maskers en medische benodigdheden, en door zijn eigen vaccin te ontwikkelen en met anderen te delen. Taiwan heeft ook meer dan 550 ton hulpgoederen naar de bevolking van Oekraïne gestuurd na de Russische invasie, naast meer dan 40 miljoen dollar aan donaties voor Oekraïense vluchtelingen.

Verder zet Taiwan zich in voor de bestrijding van de klimaatverandering, met een blauwdruk voor een koolstofuitstoot van nul in 2050 en beleid om de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling te helpen verwezenlijken. Als ‘s werelds 22e economie wat BBP betreft en belangrijke halfgeleiderproducent speelt Taiwan een sleutelrol in de wereldwijde toeleveringsketens. En als verdediger van de democratie zet Taiwan zich in voor het behoud van de status quo en de ondersteuning van de op regels gebaseerde internationale orde. Terwijl China dwang gebruikt om zijn soort autoritair regime naar het buitenland te exporteren, geeft Taiwan het voorbeeld van een vrije en open samenleving.

Helaas kan Taiwan niet deelnemen aan het grootste en belangrijkste forum voor mondiale samenwerking door de meedogenloze onderdrukking door de Volksrepubliek China (VRC). Door opzettelijk zijn ‘één China’-beginsel te verwarren met Resolutie 2758 van de AVVN – de resolutie die zo’n 50 jaar geleden bepaalde wie ‘China’ in de organisatie vertegenwoordigde – misleidt Peking de wereld door de misvatting te verspreiden dat Taiwan deel uitmaakt van de VRC. In tegenstelling tot deze valse beweringen wordt in de resolutie geen standpunt over Taiwan ingenomen, noch wordt het woord ‘Taiwan’ erin gebruikt. De status quo op lange termijn is dat Taiwan en de VRC afzonderlijke rechtsgebieden zijn, waarbij geen van beide ondergeschikt is aan de ander. Het volk van Taiwan kan in de internationale gemeenschap alleen worden vertegenwoordigd door zijn vrije en democratisch verkozen regering.

De onjuiste interpretatie van Resolutie 2758 van de AVVN heeft Taiwan lange tijd het recht ontnomen om deel te nemen aan de Verenigde Naties en de gespecialiseerde organisaties daarvan, en heeft de internationale gemeenschap ook de mogelijkheid ontnomen om van de bijdragen van Taiwan te profiteren. Erger nog, de pogingen van de Volksrepubliek China om de status van Taiwan in de VN te herschrijven, ondermijnen de vrede en stabiliteit in de wereld nog meer. De recente gevaarlijke militaire manoeuvres van Peking rond Taiwan zijn daar een goed voorbeeld van.

In het VN-Handvest staat duidelijk dat de Verenigde Naties tot doel hebben de internationale vrede en stabiliteit te handhaven en dat internationale geschillen met vreedzame middelen moeten worden opgelost. Peking blijft echter militaire oefeningen houden in gebieden rond Taiwan, waardoor de status quo in de Straat van Taiwan wordt ondermijnd, de spanningen oplopen, de internationale handel en het internationale vervoer worden belemmerd en de regionale vrede en veiligheid in gevaar worden gebracht. Dergelijke onverantwoorde acties moeten worden veroordeeld en een halt worden toegeroepen. Gezien de huidige omstandigheden is het zelfs nog belangrijker dat de VN en haar lidstaten niet langer toestaan dat een dergelijk lid, dat ironisch genoeg lid is van de VN-Veiligheidsraad, de standpunten van de organisatie dicteert om zijn eigen politieke agenda uit te voeren. Toegeven aan de onrechtmatige aanspraken van China op Taiwan zal de regio alleen maar destabiliseren, wat ook indruist tegen het doel zelf van de VN.

Taiwan zal zijn soevereiniteit en veiligheid resoluut verdedigen. Als verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap zal Taiwan ook terughoudend blijven reageren op de provocaties van China, en samenwerken met gelijkgezinde landen om de vrede en stabiliteit in de regio te handhaven. En zoals wij de wereld in de loop der jaren hebben laten zien, zullen wij onze internationale verantwoordelijkheden blijven nakomen door ons actief in te zetten voor en bij te dragen tot de internationale gemeenschap.

Het thema van de 77e zitting van de Algemene Vergadering van de VN, Een keerpunt: transformatieve oplossingen voor in elkaar grijpende uitdagingen, herinnert ons op indringende wijze aan de ernstige uitdagingen waarvoor de internationale gemeenschap zich geplaatst ziet: de COVID-19-pandemie, voedsel- en energietekorten, ontwrichte mondiale toeleveringsketens, en klimaatverandering, om er maar een paar te noemen. Wanneer de VN het heeft over “gezamenlijke oplossingen” en “solidariteit” om “onderling verbonden crises” aan te pakken, zijn wij het daar roerend mee eens. Taiwan is meer dan bereid en in staat om deel te nemen aan dergelijke gezamenlijke oplossingen. En de 23,5 miljoen veerkrachtige Taiwanezen mogen zeker niet worden uitgesloten van dergelijke belangrijke wereldwijde inspanningen.

Wij zijn dankbaar dat landen over de hele wereld zich beginnen te realiseren wat Taiwan te bieden heeft en dat vele landen de deelname van Taiwan aan het VN-systeem steunen. Zo heeft het Europees Parlement op 6 juli van dit jaar met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin steun wordt uitgesproken voor een zinvolle deelname van Taiwan aan internationale organisaties. Ook de G7-landen hebben hun steun uitgesproken. Met name de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft in oktober jongstleden publiekelijk alle VN-lidstaten aangemoedigd zich bij de Verenigde Staten aan te sluiten om de zinvolle deelneming van Taiwan aan het VN-stelsel te steunen.

Onze gedeelde obstakels vereisen alle hens aan dek. Deze ernstige, onderling samenhangende crises kunnen niet worden opgelost zolang niet de hele wereld de handen ineenslaat. Taiwan heeft bewezen een betrouwbare en onmisbare partner te zijn, en het volk van Taiwan staat klaar om een bijdrage te leveren. Laten we als één samenwerken voor het algemeen welzijn!

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.