Buitenland

Tweede verdachte steekpartij Canada overleden na arrestatie

08-09-2022 08:35

Lloyd Carr/Shutterstock

Na vier dagen is in Canada een einde gekomen aan de klopjacht op de overgebleven dader van een reeks steekpartijen. Myles Sanderson werd woensdag gearresteerd door de politie, maar overleed hierna toch. Zijn broer, Damien Sanderson, werd maandag al levenloos aangetroffen. De steekpartij, waarbij 10 mensen om het leven kwamen en 18 gewond raakten, vond zondag plaats op het reservaat van de James Smith Cree Nation in de provincie Saskatchewan.

Myles werd gespot in het dorp Rosthern, toen een inwoner hem in zag breken. Hij was in het bezit van een mes en een gestolen pick-up auto. Na een achtervolging kon hij door de politie worden gearresteerd. Myles moest kort na zijn arrestatie per ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden, waar hij aan verwondingen overleed. Om welke verwondingen het precies ging is niet door de politie bekend gemaakt, maar volgens het AP zouden ze door hemzelf toegebracht zijn. Met zijn dood is het moeilijk te zeggen of overlevenden en nabestaanden ooit duidelijkheid zullen krijgen over de toedracht van de steekpartijen.

De broers waren inwoners van het James Smith Cree Nation reservaat, een gemeenschap met ongeveer 1.900 inwoners. Inheemse gemeenschappen in Canada en de VS kampen vaak met alcoholisme, geweld en hoge werkloosheid. Myles Sanderson had een strafblad met 59 eerdere veroordelingen. Hij kwam in februari vervroegd vrij van een vierjarige gevangenisstraf die hij uitzat vanwege een roofoverval. Myles werd als gezocht omdat hij niet op was komen dagen bij zijn reclasseringsambtenaar. Er bestaan in Canada dus vragen over hoe het kan dat iemand met zo’n gewelddadige achtergrond, en zo’n geschiedenis van recidive alsnog in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.