Buitenland

United Airlines tekent contract voor levering 200 vliegende elektrische taxi’s

08-09-2022 14:37

Foto: Eve Air Mobility.

DALLAS (AP)United Airlines denkt dat binnen enkele jaren veel klanten uit grote steden 100 dollar of meer zullen betalen voor een enkele rit naar de luchthaven in een elektrisch aangedreven luchttaxi met vier zitplaatsen.

De in Chicago gevestigde luchtvaartmaatschappij zei donderdag dat het 15 miljoen dollar investeerde in een startup fabrikant, en tekende een “voorwaardelijke” overeenkomst om 200 van de kleine vliegtuigen te kopen met opties voor 200 meer.

United zei dat het verwacht de eerste taxi’s – die verticaal zullen opstijgen en landen, zoals helikopters – van Eve Air Mobility al in 2026 te ontvangen.

Het is moeilijk te beoordelen of United zich aan de deal heeft gecommitteerd, aangezien het geen voorwaarden voor de order wilde geven. Een woordvoerder zei dat de voorwaarden standaard zijn bij de aankoop van een vliegtuig dat nog niet is gecertificeerd door regelgevende instanties, en dat ze “een aantal bedrijfsdoelstellingen van United” dekken.”

Het belang in Eve bedraagt minder dan 5% van United’s tweedekwartaalwinst.

Maar de deal past in het patroon van United om interesse aan te kondigen in start-ups die proberen luchttaxi’s, zoals Archer, en supersonische vliegtuigen, zoals Boom, te bouwen en wettelijke goedkeuring te krijgen.

Mike Leskinen, voorzitter van United’s venture-funding arm, zei dat de eVTOLs – elektrische verticaal opstijgende en landende vliegtuigen – bij uitstek geschikt zullen zijn voor de door verkeersopstoppingen geplaagde steden waar United vliegt, waaronder New York, Chicago en San Francisco. Hij zei dat luchttaxi’s sneller zullen zijn dan rijden naar de luchthaven en minder uitstoot zullen produceren, en dat reizen $100 tot $150 per enkele reis zal kosten.

“Het zal tijd kosten voor de consument om dit te adopteren. Mensen zullen in het begin wat aarzelen,” zei Leskinen.

“Het zal veel lijken op een helikoptervlucht, het kan voor sommigen eng zijn, maar dit gaat de manier veranderen waarop we werken en leven.”

Het is de bedoeling dat het Eve-toestel een bereik heeft van 65 tot 100 kilometer. Toekomstige ontwerpen zouden iets groter kunnen zijn dan de momenteel geplande vierzitter, maar ze zouden geen vliegtuigen vervangen die United van de ene luchthaven naar de andere vliegt, dus ze zullen de koolstofuitstoot van de reguliere vloot van de luchtvaartmaatschappij niet verminderen.

Eve Holding Inc. is een beursgenoteerd bedrijf dat dit jaar werd opgericht door een combinatie van een speciaal overnamebedrijf genaamd Zanite en een eenheid van de Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer. Het is gevestigd in Melbourne, Florida.