Buitenland

Voormalig stafchef IDF: Vestiging joden in Westelijke Jordaanoever maakt ‘Een-staat-oplossing’ onvermijdelijk

08-09-2022 13:00

Ryan Rodrick Beiler/Shutterstock

Het groeiende aantal Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever vormt een gevaar voor het voortbestaan van Israël. Dat zegt een voormalig generaal in uitgelekte audiofragmenten die openbaar zijn gemaakt door Israëlische media. de Jerusalem Post schrijft dat Gadi Eisenkot zo zijn bezwaren heeft bij het vestigingsbeleid dat verschillende Israëlische regeringen de afgelopen jaren hebben gevoerd.

Volgens Eisenkot raakt een twee-staten-oplossing steeds verder uit beeld, als zoveel Israëlische joden in de Westelijke Jordaanoever gaan wonen en het Israëlische leger hen moet beschermen. Een levensvatbare Palestijnse staat wordt dan onmogelijk, wat het ”onvermijdelijk” maakt dat Israël de hele Westoever zal moeten annexeren, en de Palestijnen Israëlisch burgerschap moet bieden, of ze als staatloze inwoners houdt.

Verkiezingsstrijd

De uitspraken van Eisenkot komen naar buiten in het kader van een verhitte campagnestrijd. Israël gaat op 1 november weer eens vervroegd naar de stembus. Eisenkot, die van 2014 tot 2019 chef was van de generale staf van het IDF,  staat als nummer drie op de lijst van de Nationale Eenheidspartij, een politiek verbond van Defensieminister Benny Gantz. De rechterflank van die partij is voorstander van het nederzettingenbeleid, en rechtsere partijen beschuldigen Eisenkot nu van een linkse en pro-Palestijnse koers.

Demografie

De zorgen die Eisenkot uit hangen samen met de bevolkingssamenstelling die Israël nu heeft, en de samenstelling van een eventuele gemeenschappelijke staat met de Palestijnen. Ongeveer driekwart van de Israëlische bevolking is joods, maar vorige maakten demografen bekend dat joden een minderheid zouden vormen als Israël en de Palestijnse Gebieden samengevoegd zouden worden. Een verenigde staat zou nog steeds de naam Israël kunnen dragen, maar aan het joodse karakter ervan zou een einde komen.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de Gazastrook momenteel geen Israëlische nederzettingen meer heeft, en dat de twee miljoen Palestijnen die onder Hamas-bewind wonen geen deel uit zouden maken van een ”One-State-Solution”.

Toch zijn het de rechtse joodse partijen die de bouw van nederzettingen in ”Judea en Samaria”, zoals zij de Westelijke Jordaanoever noemen, koste wat het kost willen voortzetten. Deze nederzettingen staan vervolgens tussen Palestijnse dorpen en steden, en moeten zwaar beveiligd worden door het Israëlische leger. In de nederzettingen wonen nu 450.000 mensen, maar voor iedere joodse inwoner heeft de Westoever acht Palestijnen.