Buitenland

EU werkt aan verbod op met dwangarbeid gemaakte producten, mede gericht op China

09-09-2022 17:54

Slavernij
Shutterstock.

BRUSSEL, 9 september (Reuters) – Volgens een EU-document dat door Reuters is ingezien, zullen producten die zijn gemaakt met dwangarbeid die of die in de 27 EU-landen worden ingevoerd, volgens ontwerpregels van de EU worden verboden, een maatregel die is ingegeven door druk van EU-wetgevers die bezorgd zijn over de mensenrechten in de Chinese provincie Xinjiang.

De ontwerp-regels van de Europese Commissie gaan echter minder ver dan wat de EU-wetgevers hebben voorgesteld, gedeeltelijk als gevolg van juridische beperkingen. Het uitvoerend orgaan van de EU zal de details met hen en de EU-landen moeten uitwerken voordat de regels wet kunnen worden.

“Een dergelijk verbod moet gelden voor producten waarvoor dwangarbeid is gebruikt in elk stadium van de productie, vervaardiging, oogst en winning, met inbegrip van be- en verwerking in verband met de producten”, aldus het document.

“Het verbod moet gelden voor alle producten, ongeacht het type, met inbegrip van hun componenten, en moet van toepassing zijn op producten ongeacht de sector, de oorsprong, of zij binnenlands of geĆÆmporteerd zijn, dan wel op de markt van de Unie worden gebracht of beschikbaar worden gesteld, dan wel worden geĆ«xporteerd.”

De regels zijn gericht op grotere marktdeelnemers zoals importeurs, fabrikanten, producenten en leveranciers van producten, omdat de risico’s van dwangarbeid het grootst zijn en de gevolgen waarschijnlijk het grootst zullen zijn, aldus het document.

Het is echter aan de nationale autoriteiten om te bewijzen dat bij de vervaardiging en verwerking van de producten dwangarbeid is gebruikt.