Buitenland

Gouverneur New York roept noodtoestand uit na vondst poliovirus in rioolwater

09-09-2022 18:34

Corona, Covid 19
Shutterstock.

9 september (Reuters) – De gouverneur van New York, Kathy Hochul (D.), heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen nadat in rioolwater in een voorstad van New York City monsters van het poliovirus waren ontdekt, aldus een uitvoeringsbevel van Hochul’s kantoor.

Het poliovirus is nu aangetroffen in rioolwater van vier county’s in de staat New York en in New York City zelf. Het gaat om de county’s Rockland, Orange, Sullivan en Nassau.

NBC New York meldt dat het virus, volgens analyse van rioolwatermonsters, al rondgaat in gemeenschappen sinds tenminste april van dit jaar

Eerder werd al bekend dat een man besmet is geraakt met het poliovirus. Het gaat om een jonge, ongevaccineerde man. Dit is de eerste bevestigde poliobesmetting in de VS sinds 1979.

Volgens CNBC zal de noodtoestand vooral worden gebruikt om het aantal plekken waar poliovaccins verkrijgbaar zijn uit te kunnen breiden. Zo moet straks het poliovaccin ook verkrijgbaar zijn bij apothekers en vroedvrouwen en zullen  medewerkers van eerstehulpposten er over kunnen beschikken.

Een bestuurder die belast is met gezondheidszorg in de staat New York laat aan media weten:

“Wat polio betreft kunnen we geen gok wagen. Ik dring er bij de New Yorkers op aan om geen enkel risico te accepteren. Poliovaccinatie is veilig en effectief – het beschermt bijna alle mensen tegen ziekte die de aanbevolen doses krijgen.”

In de getroffen county’s van de staat New York is de polio-vaccinatiegraad gevaarlijk laag. In Rockland is de vaccinatiegraad slechts 60%, in Orange 58% en in Sullivan 62%. In Nassau is de vaccinatiegraad 79%.

In de hele staat New York is de gemiddelde vaccinatiegraad tegen polio 79%.