Binnenland

Hoge Veluwe sluit weg door Nationaal Park vanwege stikstofuitstoot auto’s

09-09-2022 08:49

Standbeeld voor generaal Christiaan de Wet op het Otterlose Zand. Harry Wedzinga/Shutterstock

Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft besloten om een weg af te sluiten voor auto’s vanwege de te hoge stikstofuitstoot. Omroep Gelderland schrijft dat het gaat om de De Wetweg, die van nabij de ingang bij Otterlo naar het Jachthuis Sint Hubertus loopt. De Wetweg loopt door het Otterlose Zand. Dit stuifzandgebied heeft volgens de parkbeheerder teveel last van de stikstofuitstoot die toeristen er achterlaten. Door die uitstoot groeit het zand dicht met mos en dennenbomen, en daar moet wat aan gedaan worden. Het pad is overigens nog gewoon bereikbaar voor wandelaars en fietsers.

Omdat de uitstoot van auto’s over een heel groot gebied kan neerdalen, noemt ecoloog Wieger Wamelink van de universiteit van Wageningen het effect van de maatregel ”heel klein”. Het verkeer rond de Hoge Veluwe gaat immers gewoon door, en de sluiting van de weg zal weinig uitmaken, en is dus eigenlijk vooral symbolisch. De parkbeheerder, Jakob Leidekker, zegt dat kleine en grote maatregelen nodig zijn voor natuurherstel. Als deze kleine maatregel op meer plekken wordt herhaald, kan het wel degelijk een verschil maken.

De Wet

De Wetweg is vernoemd naar generaal en politicus Christiaan de Wet (1854-1922), die in de Tweede Boerenoorlog tegen de Britten vocht. De Wet was generaal voor de Oranje Vrijstaat, gelegen in het huidige Zuid-Afrika. De Boeren konden tijdens die oorlog, die duurde van 1899 tot 1902, nog rekenen op veel Nederlandse sympathie. Op het Otterlose Zand staat ook een monument voor De Wet. Wie dat nu wil zien, kan dus beter de fiets pakken.