Politiek Buitenland

Rechter VS wijst verzoek tot rechtszaak van Donald Trump tegen Hillary Clinton af

09-09-2022 15:41

Hillary Clinton
NEW YORK, USA - APRIL 13, 2016: Hillary Clinton during the National Action Network 25th annual convention. Evan El-Amin / Shutterstock.com

WASHINGTON, 9 september (Reuters) – Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak van Donald Trump tegen zijn rivaal Hillary Clinton verworpen. De rechter zei dat de beweringen van de voormalige Republikeinse president dat de Democraten probeerden de verkiezingen te manipuleren door zijn campagne in verband te brengen met Rusland, een poging was om te “pronken” met politieke grieven die niet in de rechtbank thuishoorden.

Door de rechtszaak van Trump donderdagavond te verwerpen, zei rechter Donald Middlebrooks van het U.S. District Court for the Southern District of Florida dat de rechtszaak geen “genoegdoening voor enige juridische schade” zocht en dat de rechtbank “niet het geschikte forum” was voor de klachten van de voormalige president.

“Hij probeert te pronken met een politiek manifest van tweehonderd pagina’s waarin hij zijn grieven uiteenzet tegen degenen die hem hebben tegengewerkt,” zei Middlebrooks in zijn uitspraak.

‘Afpersing’

Trump had in maart Clinton, die de Democratische presidentskandidaat van 2016 was, en verschillende andere Democraten aangeklaagd wegens “afpersing”, een “samenzwering om schadelijke onwaarheid te plegen” en andere claims in een 108 pagina’s tellende rechtszaak die de lange lijst van grieven echode die hij herhaaldelijk heeft gelucht tijdens zijn vier jaar in het Witte Huis nadat hij Clinton had verslagen.

Hij eiste compenserende en bestraffende schadevergoedingen, en zei dat hij meer dan 24 miljoen dollar had uitgegeven aan “verdedigingskosten, juridische kosten en aanverwante uitgaven”.

In zijn uitspraak zei Middlebrooks dat Trump te lang had gewacht met het indienen van zijn klacht door de wettelijke verjaringstermijn voor zijn claims te overschrijden en dat hij er niet in was geslaagd aan te tonen dat hij schade had geleden door leugens, waarbij hij opmerkte dat veel van de uitspraken van de gedaagden “duidelijk beschermd werden door het Eerste Amendement” (de vrijheid van meningsuiting, red.) van de Amerikaanse grondwet.

Vertegenwoordigers van Clinton en Trump reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de uitspraak.

Andere verdachten waren onder meer de Democratische afgevaardigde Adam Schiff, die een van de impeachments van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden tegen Trump leidde, en Christopher Steele, een voormalige Britse inlichtingenofficier die een dossier schreef dat voor de verkiezingen van 2016 onder de FBI en de media circuleerde.

Amerikaanse inlichtingendiensten en anderen in de Amerikaanse regering hebben Rusland beschuldigd van inmenging in die verkiezingen. Moskou heeft ontkend dat het zich met de campagne heeft bemoeid.