Politiek Buitenland

Zweden: rechts blok op flinterdunne winst na 94% stemmen geteld, uitslag pas na woensdag

12-09-2022 09:42

Zweden
Screenshot: Twitter/@sdtobbe

STOCKHOLM, 11 september (Reuters) – Het rechtse blok van Zweden heeft na de parlementsverkiezingen van zondag een nipte voorsprong opgebouwd met ongeveer 94% van de stemmen geteld. De resultaten wijzen op een nieuwe regering na acht jaar sociaal-democratisch bewind.

De winst van het rechtse blok is echter zo klein dat er pas zekerheid is als alle stemmen zijn geteld. “Het is ongelooflijk close. Het is eigenlijk  50-50 voor beide kanten. Dus, we weten het op dit moment niet,” zei Zeth Isaksson, een socioloog aan de Universiteit van Stockholm.

In het begin van de maandag, na 90% van de stemmen te hebben geteld, bleek dat de Zweedse conservatieven, democraten, christen-democraten en liberalen 176 zetels in het 349 zetels tellende parlement hadden behaald tegen 173 voor centrum-links.

Maar volgens de laatste berichten via Associated Press lijken beiden blokken, na 94% van de stemmen te hebben geteld, exact evenveel zetels te hebben gehaald.

De verkiezingsautoriteit zei dat een voorlopige uitslag op zijn vroegst woensdag beschikbaar zou zijn.

Aangezien de stemmen in de overzeese gebieden en sommige poststemmen nog geteld moeten worden en de marge tussen de twee blokken flinterdun is, kunnen de resultaten nog veranderen. De sociaal-democratische premier Magdalena Andersson gaf op de verkiezingsavond haar nederlaag niet toe en zei dat de resultaten te dicht bij elkaar lagen.

Nog een bewijs van de verschuiving naar rechts is dat de anti-immigratie Zweden-Democraten de Zweedse Middenpartij zullen inhalen als de op een na grootste partij en de grootste in de oppositie – een historische verschuiving in een land dat zichzelf lang heeft geprezen op tolerantie en openheid.

Desondanks zal de leider van de Zweedse conservatieven, Ulf Kristersson, waarschijnlijk de rechtse kandidaat voor het premierschap worden.

“We weten niet wat het resultaat zal zijn”, zei Kristersson tegen zijn aanhangers. “Maar ik ben bereid alles in het werk te stellen om een nieuwe, stabiele en daadkrachtige regering te vormen voor heel Zweden en al zijn burgers.

Kristersson heeft gezegd dat hij zou proberen een regering te vormen met de kleine christen-democraten en eventueel de liberalen, en dat hij alleen zou rekenen op de steun van de Zweden-democraten in het parlement. Maar het kan moeilijk voor hem worden om een partij op afstand te houden die groter wordt dan zijn eigen partij.

“Op dit moment ziet het ernaar uit dat er een machtswisseling zal plaatsvinden. Onze ambitie is om in de regering te zitten”, vertelde de leider van de Zweden Democraten, Jimmie Akesson, jubelende aanhangers op een feestje na de verkiezingen.

“Twaalf jaar geleden kwamen we in het parlement, ik geloof dat we uiteindelijk 5,7% kregen. Op dit moment hebben we 20,7%.”