Binnenland

Bestuur Amsterdamse afdeling Bij1 valt uiteen vanwege racisme, fraude, en verziekte relatie met partijtop

13-09-2022 14:00

Dutchmen Photography/Shutterstock

De Amsterdamse afdeling van de politieke partij Bij1 zit zonder bestuur. De partij heeft in een mail aan de leden laten weten dat het bestuur de taken neerlegt, zo schrijft Noord Holland Nieuws. Dit zou zijn vanwege racisme binnen de partij en fraude met de ledenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook zou de relatie met de landelijke partijleiding niet goed zijn. Die zou Dinah Bons hebben geïnstalleerd als de nieuwe fractieleider, tegen de wil van het lokale bestuur in. Bons werd woensdag pas lid van de gemeenteraad, en vervangt fractieleider Jazie Veldhuyzen, die momenteel ziek is.

Ook zou er zijn gefraudeerd tijdens de ledenvergadering die de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen vaststelde. Kandidaat Nilab Ahmadi ging van plek 14 naar plek 3. Bij1 haalde bij de verkiezingen 3 zetels, en Ahmadi kwam dus in de raad.

Het bestuur zegt dat ze zwegen over de gang van zaken, om zo de campagne niet ”negatief te beïnvloeden”. Nu spreken ze van mogelijke fraude met de ledenlijst voor het vaststellen van de kandidaten.

Racismekaart

Ook spreekt het bestuur van ”anti-zwart racisme en misogynoir gedrag”. Misogynoir is een speciaal woord voor haat jegens zwarte vrouwen. Dit gedrag zou in alle lagen van de partij aanwezig zijn. Het vertrek van Quinsy Gario en Jursica Mill wordt aangehaald als voorbeelden.

Ook de Amsterdamse fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen wordt als boosdoener genoemd. Hij zou, samen met Ahmadi, de benoeming van Carla Kabamba tot fractievoorzitter hebben tegengewerkt. Kabamba was de beoogde kandidaat van het Amsterdamse bestuur. ”Zwart leiderschap wordt niet erkend, niet gewaardeerd en wordt veelal tegengewerkt”, schrijft dat bestuur nu aan de leden.

Chris Aalberts plaatste dit weekend nog een video waarin Gloria Wekker de partijcultuur aanklaagde die binnen Bij1 heerst.