Buitenland

Enorme toename Tunesische bootvluchtelingen in Italië, 23% stijging in jaar tijd

13-09-2022 16:37

Bootvluchtelingen
De Visu / Shutterstock.com

TUNIS, 13 september (Reuters) – Het aantal Tunesische migranten dat in de eerste acht maanden van 2022 op de Italiaanse kusten is beland, is met 23 procent gestegen tot 13.500 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Op sociale media geplaatste video’s toonden hele families die deze zomer op een boot inscheepten, te midden van een sterke stijging van het aantal afvaarten vanaf de Tunesische kusten naarmate de economische crisis van het land zich verdiepte.

Ramadan Ben Omar, een ambtenaar van het Tunesische Forum voor Economische en Sociale Rechten, zegt dat dit jaar 2600 minderjarigen, 640 vrouwen en 500 Tunesische gezinnen in boten aan de Italiaanse kusten zijn aangekomen.

Hij voegde eraan toe dat het aantal verdronkenen voor de Tunesische kust dit jaar ongeveer 570 bedroeg.

Economische en sociale crisis

Tunesië wordt geteisterd door een economische en sociale crisis die de overheidsfinanciën failliet dreigt te doen gaan, terwijl de inflatie is opgelopen tot 8,6 procent, het hoogste cijfer in drie decennia.

“De slechte economische situatie is niet langer de enige reden voor de toename van de illegale reis naar Italië. Er is ook een verstikkende politieke crisis en een afname van de vrijheden, naast sociale spanningen en verlies van hoop onder de Tunesiërs,” vertelt Ben Omar aan Reuters.

De pogingen om de economie te redden worden bemoeilijkt door de politieke onrust in Tunesië sinds president Kais Saied een jaar geleden de meeste macht naar zich toetrok door het parlement te sluiten en per decreet te regeren, een maatregel die door de oppositie als een staatsgreep wordt omschreven.

Saied heeft gezegd dat de maatregelen nodig waren om een einde te maken aan de politieke verlamming, en hij heeft zijn uitgebreide rol vastgelegd in een nieuwe grondwet die in juli in een referendum werd goedgekeurd met een lage opkomst van 30,5%.

De Tunesische autoriteiten hebben meer dan 23.500 Tunesiërs belet de Italiaanse kusten te bereiken door ongeveer 1800 overtochten te dwarsbomen, zegt Ben Omar.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar op de bewering dat de toename van de migratie werd aangewakkerd door de politieke en economische situatie van het land.

Mensensmokkelaars gebruiken de Tunesische mediterrane steden Sfax, Zarzis en Mahdia steeds vaker als lanceerplatform voor migranten die per boot naar Europa gaan.