Buitenland

Google krijgt massaclaim aan de broek in Britse en Nederlandse rechtbanken

13-09-2022 13:16

Serhii Yevdokymov/Shutterstock

Google krijgt in Nederland en Groot-Brittanniƫ een miljardenclaim gepresenteerd in twee rechtszaken, die draaien om de dominante positie die het bedrijf inneemt in de online advertentiewereld. Reuters bericht dat Google vorig jaar nog 220 miljoen euro moest betalen aan de Franse waakhond die toeziet op oneerlijke competitie. Ook moest het bedrijf al miljarden betalen aan de Europese Commissie. In de huidige zaken gaat het om een bedrag van wel 25 miljard euro.

De nieuwe aanklacht heeft te maken met eerdere klachten van de Europese Vereniging voor Uitgevers. Die stelde in februari al dat Google onrechtmatig gebruikmaakt van de eigen positie om rivaliserende advertentiediensten te benadelen bij het verdelen van online advertentieruimte. Veel persbedrijven zouden zo miljarden aan inkomsten mislopen door deze verstoring van de vrije markt.

Welke persbedrijven precies betrokken zijn bij de rechtszaken, is nog niet bekend gemaakt. Het Brusselse Geradin Partners, en het Amsterdamse kantoor Stek behoren tot de advocatenkantoren die betrokken zijn bij de zaak. De financiering voor de megazaak komt van het Britse bedrijf Harbour Litigation Funding. Harbour krijgt bij succesvolle vervolging een deel van de schadeclaim.

De rechtszaken zijn bedoeld om compensatie te krijgen voor eigenaren van websites met banner-advertenties die mogelijk benadeeld zijn door Google. Uitgeverijen in de EU die denken dat ze slachtoffer zijn geworden, kunnen zich nog bij de Nederlandse zaak aansluiten. Een woordvoerder van Google noemt de aanklachten ”speculatief en opportunistisch”, en zegt dat het bedrijf zich zal verweren in de rechtbank.