Buitenland

Hongarije scherpt relatief liberale abortuswetgeving aan, voor het eerst sinds jaren ’50

13-09-2022 17:51

Dóra Dúró
Dóra Dúró, parlementslid voor de rechtsconservatieve Hongaarse partij Mi Hazánk Mozgalom. CC-foto: Jobbik Magyarországért Mozgalom

Boedapest, Hongarije (AP) – De conservatieve regering van Hongarije heeft een decreet uitgevaardigd dat artsen verplicht om vrouwen die om een abortus vragen de vitale tekenen van de foetus te tonen, een verplichting die de relatief liberale abortusregels van het land aanscherpt.

In het decreet dat maandag werd uitgevaardigd, staat dat zorgverleners zwangere vrouwen “een duidelijk identificeerbare indicatie van de vitale tekenen van de foetus” moeten geven voordat zij een abortus uitvoeren. De verordening treedt op 15 september in werking.

In een verklaring op maandag zei het ministerie van Binnenlandse Zaken dat “bijna tweederde van de Hongaren het begin van het leven van een kind associeert met de eerste hartslag,” en dat moderne apparatuur in een vroeg stadium van de zwangerschap hartslagen kan waarnemen die “uitgebreidere informatie voor zwangere vrouwen” kunnen opleveren.

Relatief liberaal

De abortuswetgeving in Hongarije is relatief liberaal en is grotendeels ongewijzigd gebleven sinds de procedure in 1953 tijdens de socialistische periode van het land werd gelegaliseerd.

De conservatieve nationalistische regering van Hongarije, onder leiding van premier Viktor Orban, profileert zich als voorvechter van traditionele gezinswaarden en heeft aanzienlijke belastingvoordelen en subsidies aangeboden voor gezinnen die meerdere kinderen krijgen in een poging om het dalende vruchtbaarheidscijfer van het land te verhogen.

De regering heeft ook in de Hongaarse grondwet van 2011 vastgelegd dat “het leven van een foetus vanaf de conceptie zal worden beschermd”, maar heeft niet geprobeerd om de abortuswetgeving aanzienlijk aan te scherpen.

Dóra Dúró

In een Facebook-post op dinsdag claimde Dóra Dúró, een wetgever van de conservatief-rechtse partij Mi Hazánk Mozgalom (‘Ons Thuisland’), de eer voor de nieuwe eisen, door te schrijven dat de regering het voorstel van haar partij had overgenomen om zwangere vrouwen te verplichten een foetale hartslag te horen voordat ze hun zwangerschap beëindigen.

“Dit is de eerste pro-life stap sinds de regulering van abortus in 1956, waarmee een decennia oud taboe wordt doorbroken,” schreef Dúró.