Buitenland

Justitie VS onderzoekt beschuldigingen van antisemitisme aan Universiteit van Vermont

13-09-2022 23:37

Antisemitisme
Shutterstock.

Het Amerikaanse ministerie van Onderwijs onderzoekt beschuldigingen van antisemitisme aan de Universiteit van Vermont (UVM), waaronder dat sommige Joodse studenten werden uitgesloten van campusclubs en een onderwijsassistent dreigde de cijfers van studenten die de staat Israël steunen te verlagen.

De klacht, ingediend door het Louis D. Brandeis Center for Human Rights Under Law, beweert dat UVM heeft toegestaan dat er een vijandige omgeving op de campus kon ontstaat die in strijd is met de Civil Rights Act van 1964.

De klacht, die vorig jaar werd ingediend, maar vorige maand door het Departement van Onderwijs in behandeling werd genomen, stelt dat Joodse studenten angst hebben om zich publiekelijk als Jood te identificeren, dat zij hun Joodse identiteit verbergen en dat sommigen hebben overwogen om van UVM over te stappen wegens de vijandige omgeving.

Joodse studenten worden onder druk gezet om hun Joods-zijn te verloochenen als ze zich willen inzetten voor kwesties als LGBTQ, vrouwen- of immigratierechten, of klimaatverandering, zegt Alyza Lewin, de voorzitter van het Brandeis Center.

“Het kan niet zo zijn dat vandaag de dag de Joden de enige gemeenschap zijn die niet welkom zijn om hun volledige identiteit op tafel te leggen,” zegt ze in een interview met The Associated Press. “En dat is wat er nu gebeurt op de Universiteit van Vermont. Dat ze tegen iedereen zeggen: ‘We verwelkomen iedereen aan onze tafel met hun volledige identiteit, behalve de Joden.'”

Cultuur van inclusiviteit

In een verklaring zegt UVM-woordvoerder Enrique Corredera dat ze op de hoogte zijn van het onderzoek door het Office of Civil Rights en dat ze ernaar uitkijken om het agentschap een volledig antwoord te geven op de onderliggende aantijgingen, die in 2021 aan de universiteit werden gemeld en door campusfunctionarissen werden onderzocht.

“UVM streeft naar een cultuur van inclusiviteit voor alle studenten, faculteit en personeel, met inbegrip van leden van onze Joodse gemeenschap, en tolereert geen daden van vooringenomenheid of discriminatie met betrekking tot religie, ras, cultuur, geslacht of seksuele geaardheid op onze campus,” aldus de verklaring.

De beschuldigingen van antisemitisme bij UVM komen nadat antisemitische incidenten in de V.S. vorig jaar een recordhoogte bereikten. Eerder dit jaar telde de Anti-Defamation League 2717 antisemitische incidenten van aanranding, pesterijen en vandalisme in 2021, een stijging van 34% ten opzichte van het voorgaande jaar en het hoogste aantal sinds de in New York City gevestigde groep in 1979 begon met het bijhouden van dergelijke incidenten.

In de UVM-klacht staat dat in het voorjaar van 2021 een campusgroep voor seksueel geweld genaamd UVM Empowering Survivors, die meer dan 4.000 volgers had, op een sociale-mediapagina aankondigde dat zionistische studenten niet langer welkom waren in de groep en zouden worden “geblokkeerd”.

Zionisten beschouwen Israël als het thuisland voor het Joodse volk.

Toen Joodse studenten de groep benaderden om de zaak te bespreken, werden ze afgewezen. De groep voegde eraan toe “dat we geen gesprek zullen aangaan over zionisme,” aldus de klacht.

De klacht beweert ook dat de onderwijsassistent, wiens naam in de klacht werd weggelaten, op sociale media dreigementen plaatste om de cijfers van de joodse zionistische studenten van UVM te verlagen.

“Is het onethisch voor mij, een onderwijsassistent, om zionisten geen krediet te geven voor deelname? Ik voel me goed en grappig,” zei het grammaticaal incorrecte bericht van 5 april 2021, dat werd gereproduceerd in de klacht.