Binnenland

Woningcorporatie in Utrecht heeft speciaal project voor mensen met vitale beroepen

13-09-2022 12:22

Mistervlad/Shutterstock

In de gemeente Utrecht krijgen woningzoekenden die vitale beroepen uitoefenen voorrang bij een speciaal woningcomplex. De Generaal, gelegen bij de Jaarbeurs, is een concept van woningcorporatie Mitros. Een vertegenwoordiger van de corporatie zegt tegen RTV Utrecht dat de stad mensen met vitale beroepen, zoals leraren, agenten en verplegers, hard nodig heeft. Deze groepen krijgen dan ook ”een streepje voor”. Zij zullen echter niet de enige bewoners zijn. Er komen ook reguliere huurders in de appartementen, en mensen die begeleid wonen.

Ontmoetingen tussen de verschillende groepen huurders moeten worden ondersteund door een ”community coach”. Er zijn 64 tweekamer- en 16 driekamerappartementen in De Generaal. Het Leger des Heils helpt mensen die vanuit de opvang naar het complex zijn verhuisd om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Wet- en regelgeving

Woningcorporatie Mitros maakt gebruik van de wettelijke mogelijkheden die Utrecht heeft om de helft van de beschikbare huurwoningen toe te wijzen aan mensen met een speciale economische of maatschappelijke binding met de gemeente. Hiervan mag weer de helft, 25 procent van het totaal dus, nu toegewezen worden aan mensen ”met lokale binding”. Eigen inwoners eerst, dus.

Als een wetswijziging, voorgesteld door minister De Jonge van Volkshuisvesting, wordt goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, dan mag volgend jaar de helft van de huurwoningen zo worden verdeeld onder lokale inwoners, en niet een kwart. Gemeentes krijgen zo meer ruimte om woningen te reserveren voor de eigen bevolking.

Utrecht besloot in juli al om statushouders tijdelijk voorrang te geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen. De gemeente wilde zo 490 statushouders een woonplaats bieden, om daarmee de druk op de asielopvang te verlichten. De noodmaatregel is eind augustus na zes weken weer ingetrokken, nadat de gemeente berekende dat voorrang niet langer nodig was. Nu reserveert de gemeente weer als vanouds 30 procent van de huurwoningen voor kwetsbare groepen, waaronder statushouders.