Buitenland

Zelensky: Geen 3000, maar wel 6000 vierkante kilometer terrein gewonnen op de Russen

13-09-2022 09:04

Volodymyr Zelensky, Dmytro Larin/Shutterstock

Volgens de Oekraïense president Zelensky hebben de strijdkrachten van het land in de afgelopen daten 6000 vierkante kilometer terreinwinst geboekt. Dit is een verdubbeling van de schatting die eerder werd gemaakt. Naast de opmars in het Noorden van het land, zou ook in de oblast Cherson zeker 500 vierkante kilometer zijn gewonnen.

De uitspraken van Zelensky, die hij maandagavond in een videoboodschap deed, zijn moeilijk precies na te meten zolang het front zo in beweging is.

Oekraïne staat enigszins onder druk om te laten zien dat de westerse militaire steun resultaten oplevert. De president drong tijdens zijn toespraak dan ook aan op voortzetting en versnelling van die steun.

Maandagnacht ging in verschillende Oost-Oekraïense steden het luchtalarm af voor dreigende aanvallen. Rusland lijkt op het moment weinig anders terug te kunnen doen.

Grenspost

Volgens Russische media moest maandagavond in de oblast Belgorod het grensdorpje Logachevka ontruimd worden.

Oekraïense troepen hebben aan de andere kant van de grens de bezette delen van de oblast Kharkov weer in handen. Ze zouden de grensovergang hebben gebombardeerd. Hierbij zou volgens de Russische kant een Oekraïense burger bij om het leven zijn gekomen.