Buitenland

Californië stelt als eerste staat in VS paal en perk aan social media bedrijven

14-09-2022 09:58

Mark Zuckerberg
Phil Pasquini/Shutterstock.com

SACRAMENTO, Calif. (AP) – Californië zal als eerste staat in de VS eisen stellen aan sociale media bedrijven om hun beleid te publiceren voor het verwijderen van verontrustende inhoud, waaronder haatzaaiende uitlatingen, met details over hoe en wanneer ze die inhoud verwijderen, onder een wetsvoorstel ondertekend door de Democratische Govin Newsom.

“Californië zal niet werkloos toezien hoe sociale media worden gebruikt om haat en desinformatie te verspreiden die onze gemeenschappen en fundamentele waarden als land bedreigen,” zei Newsom dinsdag in een verklaring bij de ondertekening.

Een coalitie van tegenstanders van het wetsvoorstel heeft gezegd dat bedrijven hun beleid inzake inhoudsbeheersing al openbaar moeten maken, en maakte bezwaar tegen de eis van het wetsvoorstel dat deze bedrijven gevoelige informatie bekend moeten maken aan de procureur-generaal van de staat. Tot de tegenstanders behoren de California Chamber of Commerce, Computer and Communications Industry Association, Consumer Technology Association, Internet Coalition, Netchoice en TechNet.

Maar het wetsvoorstel kreeg, ondanks enkele bezwaren, de steun van beide partijen en werd ingediend nadat het vorig jaar was vastgelopen wegens problemen met de vrijheid van meningsuiting.

De auteur van het wetsvoorstel, de Democratische parlementariër Jesse Gabriel, zei dat de maatregel de strengste transparantie-eisen ter wereld bevat voor bedrijven als Facebook en Instagram om in detail bekend te maken hoe zij inhoud verwijderen, waaronder haatzaaiende taal, desinformatie, extremisme, intimidatie en buitenlandse politieke inmenging.

“Sociale media hebben ongelooflijke mogelijkheden gecreëerd, maar ook reële en directe bedreigingen voor onze kinderen, voor kwetsbare gemeenschappen en voor de Amerikaanse democratie zoals we die kennen,” zei Gabriel in een verklaring. Hij zei dat de wet “het gordijn zal terugtrekken” over hoe deze bedrijven probleeminhoud aanpakken.

Het wetsvoorstel is ingediend door de Anti-Defamation League en andere groepen, die zeggen dat de maatregel essentieel is voor de bestrijding van online haatzaaien.