Binnenland

Experts waarschuwen voor risico’s illegaal kinderspeelgoed, Huggy Wuggy-poppen

14-09-2022 12:03

Huggy Wuggy 'knuffel', waarvan er dus veel illegaal worden ingevoerd. Konektus Photo/Shutterstock

Speelgoedexperts waarschuwen volgens RTL voor de risico’s van nepspeelgoed. Ouders zijn zich onvoldoende bewust van de problemen die kunnen ontstaan na de koop van goedkope rommel.

Er kunnen scherpe randjes aan zitten, giftige stoffen in zitten, of brandbare materialen zijn gebruikt. Onderdelen kunnen makkelijk loslaten, afbreken, of ingeslikt worden. Om onder de prijs van het origineel te komen, willen producenten van nepproducten nogal wat risico’s nemen. De branchevereniging Stichting Speelgoed Nederland roept nu op tot meer oplettendheid.

Fraude met keurmerk

De directe aanleiding is de inbeslagname van 15.000 nagemaakte Huggy Wuggy-knuffels, die vanuit China naar Europa worden verstuurd. Schiphol heeft deze zomer in totaal al 130.000 van die engerds onderschept. De niet nagemaakte knuffels mogen kennelijk nog wel verkocht worden voor kinderen.

Onderdeel van het probleem is dat fabrikanten van nepspeelgoed er ook nog eens een nep CE-keurmerk op plakken. Het is voor bewuste consumenten dus alsnog moeilijk om het echte van het neppe te onderscheiden. Het beste is om op de prijzen te letten. Als speelgoed te goedkoop lijkt, is het meestal ook namaak. Bovendien zegt de branchevereniging: ”Namaak is diefstal.”

Huggy Wuggy-monsters

Maar nog even over de felgekleurde poppen met die vlijmscherpe tandjes. Ze lijken er vooral te zijn om nachtmerries te veroorzaken, en dat lijkt ook de oorsprong te zijn. De Huggy Wuggy-poppen komen uit een computerspel genaamd ”Poppy Playtime”. De speler zoekt zich een weg door een verlaten speelgoedfabriek, en wordt op de hielen gezeten door een groot bauw monster. Hoewel het om een horror-puzzelspel gaat, lijkt het spel geen officiële leeftijdsgrens te hebben.

Een achtervolgingsscène uit het spel doet echter niet denken aan iets wat geschikt is voor kleine kinderen. Maar oordeelt u zelf.