Buitenland

‘Explosie’ Boston met dreigement aan Mark Zuckerberg mogelijk in scène gezet

14-09-2022 21:52

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg. Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Federale ambtenaren onderzoeken of de werknemer die een explosie aan de Northeastern University heeft gemeld, misschien tegen onderzoekers heeft gelogen en het incident in scène heeft gezet.

Onderzoekers ontdekten inconsistenties in de verklaring van de werknemer en werden sceptisch omdat zijn verwondingen niet overeenkwamen met de typische wonden van een explosie, zei een ambtenaar.

De ambtenaren konden de details van het onderzoek niet publiekelijk bespreken en spraken met The Associated Press op voorwaarde van anonimiteit.

De medewerker van Northeastern zei dinsdag laat dat de harde plastic koffer ontplofte op de campus in Boston, met lichte verwondingen tot gevolg, aldus de autoriteiten.

De koffer bevatte een briefje dat tegen de virtuele realiteit ageerde en ook verwees naar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, zei een wetshandhaver. Er werden geen explosieve materialen gevonden en men gelooft niet dat het pakket via de U.S. Postal Service werd verstuurd, zei de ambtenaar.

De ambtenaar beschreef de koffer als een “Pelican-style” koffer. Pelican is een bedrijf dat harde koffers maakt om gevoelige apparatuur te beschermen.

Een woordvoerder van het FBI-kantoor in Boston weigerde woensdag commentaar te geven en zei dat het onderzoek “nog zeer actief” is.

Northeastern zei woensdag in een bericht op haar website dat de campus veilig is.

“Gebeurtenissen zoals het incident dat gisteravond plaatsvond op onze campus in Boston kunnen voor velen van ons de angst aanwakkeren”, aldus het bericht, op naam van provoost David Madigan en kanselier Kenneth Henderson.

“We willen onderstrepen wat gisteravond aan onze gemeenschap is meegedeeld: Meerdere wetshandhavers hebben vastgesteld dat de campus veilig is.”

De campus ging woensdag normaal open voor lessen en andere activiteiten. Hulpverlening en andere ondersteunende diensten waren beschikbaar voor studenten, faculteit en personeel.

Het pakket dat bij Holmes Hall werd afgeleverd ontplofte net na 19.00 uur dinsdag toen een personeelslid het opende, aldus de universiteit in een verklaring. Het personeelslid, een 45-jarige man, werd met lichte verwondingen aan zijn hand naar het ziekenhuis gebracht, zei de politie. Er werd geen naam bekend gemaakt.

De explosievendienst van Boston neutraliseerde een tweede pakket in de buurt van het Museum of Fine Arts van de stad, dat vlakbij de campus van Northeastern ligt.

Holmes Hall is de thuisbasis van het Immersive Media Labs van de universiteit, dat volgens de website technologieën bevat voor ontwerp, ontwikkeling en verkenning van virtuele werelden. Het is ook de thuisbasis van het Creative Writing Program en het Women’s, Gender and Sexuality Studies Program.

Northeastern is een particuliere universiteit in het centrum van Boston met ongeveer 16.000 studenten.

De zaak doet denken aan 2013, toen twee bommen geplaatst in de buurt van de finishlijn van de Boston Marathon drie toeschouwers doodden en meer dan 260 anderen verwondden.