Buitenland

Zwitserland onderzoekt gephotoshopte nepnieuwsposters die online circuleren

15-09-2022 11:25

ZURICH, 15 september (Reuters) – De Zwitserse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar valse online afbeeldingen van posters waarop burgers worden opgeroepen hun buren aan te geven wegens oververhitting van hun woning.

Op sociale media circuleren afbeeldingen van een poster met een jonge vrouw aan de telefoon en de vraag: “Heeft uw buurman zijn verwarming ingesteld op meer dan 19C? Neem dan contact met ons op.”

Op de afbeelding, waarop ook het logo van de Zwitserse regering en een telefoonnummer van het ministerie van Milieu, Transport, Energie en Communicatie (UVEK) staan, staat een beloning van 200 Zwitserse frank (207 dollar) voor informatie.

UVEK zei dat de poster nep was en heeft een onderzoek ingesteld.

“De federale regering heeft niets te maken met deze oproep en distantieert zich er formeel van”, aldus UVEK in een verklaring.

“Er bestaan noch dergelijke posters van de federale overheid noch overeenkomstige verzoeken, het is duidelijk een manipulatie.”

Verschillende online gebruikers en deskundigen hebben de poster ontkracht.

Marc Owen Jones, universitair hoofddocent aan de Hamad bin Khalifa Universiteit in Qatar, zei dat het verband zou kunnen houden met Russische propaganda om angst te zaaien voor stijgende energiekosten na de invasie van Moskou in Oekraïne.

“Het is een gefotoshopte afbeelding, en een hele goede,” twitterde Jones, die werkt aan hoe sociale media zijn misbruikt om desinformatie te verspreiden.

Een poster op Twitter die de afbeelding verspreidde “doet veel aan bangmakerij over de gasprijzen, om de aandacht af te leiden van het feit dat de invasie van Rusland in Oekraïne hier een belangrijke oorzaak van was,” zei Jones. “Het nieuws werd echter ook verspreid door pro-Russische, Russische of officiële Russische accounts,” voegde hij eraan toe.