Buitenland

Gerechtshof VS houdt Texaanse wet in stand die social media verbiedt inhoud te censureren

17-09-2022 10:44

Social media (Pixabay)

16 september (Reuters) – Een Amerikaans gerechtshof heeft vrijdag een Texaanse wet bekrachtigd die grote sociale media bedrijven verbiedt om gebruikers te verbieden of te censureren op basis van ‘standpunten’, een tegenslag voor technologie-industriegroepen die zeggen dat een dergelijke maatregel de platforms zal veranderen in bastions van gevaarlijke inhoud.

De 3-0 uitspraak van het 5th U.S. Circuit Court of Appeals, gevestigd in New Orleans, maakt het mogelijk dat het Amerikaanse Hooggerechtshof (Supreme Court) een uitspraak doet over de wet, die volgens conservatieven en rechtse commentatoren nodig is om te voorkomen dat Big Tech hun mening onderdrukt.

“Vandaag verwerpen we het idee dat techbedrijven het recht hebben om te censureren wat mensen zeggen,” schreef rechter Andrew Oldham, aangesteld door voormalig president Donald Trump, in de uitspraak.

De Texaanse wet werd aangenomen door de Republikeinse wetgevende macht van de staat en ondertekend door de Republikeinse gouverneur.

Tot de techgroepen die de wet aanvochten en in het ongelijk werden gesteld door de uitspraak van vrijdag behoren NetChoice en de Computer & Communications Industry Association, die Facebook, Twitter en YouTube van Meta Platforms tot hun leden rekenen.

Zij hebben getracht het recht te behouden om gebruikersinhoud te reguleren wanneer zij menen dat deze tot geweld kan leiden, omdat zij vrezen dat ongereguleerde platforms extremisten zoals nazi-aanhangers, terroristen en vijandige buitenlandse regeringen in staat zullen stellen tot het zaaien van haat.

De vereniging zei vrijdag dat ze het niet eens is met het dwingen van particuliere bedrijven om alle standpunten gelijk te behandelen. “God Bless America‘ en ‘Death to America‘ zijn beiden ‘standpunten’, maar het is onverstandig en ongrondwettelijk als de staat Texas een particulier bedrijf dwingt om deze gelijk te behandelen”, aldus de vereniging in een verklaring.

Sommige conservatieven hebben de praktijken van de sociale media bedrijven als beledigend bestempeld, wijzend op Twitter’s permanente schorsing van Trump van het platform kort na de aanval van 6 januari 2021 op het Amerikaanse Capitool door een menigte van zijn aanhangers. Twitter had “het risico van verdere aanzetting tot geweld” als reden opgegeven.

De Texaanse wet verbiedt sociale media bedrijven met ten minste 50 miljoen maandelijks actieve gebruikers om gebruikers te “censureren” op basis van “standpunten”, en staat gebruikers of de procureur-generaal van Texas toe om de wet te handhaven.

De Texaanse procureur-generaal Ken Paxton prees de uitspraak op Twitter als een “grote overwinning voor de grondwet en de vrijheid van meningsuiting”.

Omdat de uitspraak van het 5th Circuit in strijd is met een deel van een uitspraak van het 11th Circuit, hebben de benadeelde partijen een sterkere zaak om een verzoekschrift in te dienen bij het Hooggerechtshof.

In mei oordeelde het 11e Circuit, gevestigd in Atlanta, dat een soortgelijke wet in Florida grotendeels in strijd is met de vrijheid van meningsuiting van de bedrijven en niet kan worden gehandhaafd.