Achtergrond

‘Met rechtse regering kan Zweden meer naar binnen gerichte beleidsfocus verwachten’

18-09-2022 15:41

Jimmie Akesson
Jimmie Akesson, 2018. Michael715 / Shutterstock.com

Door Anamaria Dutceac Segesten, Universitair hoofddocent Europese studies aan de Lund University, Zweden.

Nu de definitieve verkiezingsuitslag bekend is gemaakt, is het duidelijk dat Zweden een nieuwe regering krijgt. Magdalena Andersson, de sociaal-democratische leider en premier, is afgetreden en Ulf Kristersson, partijleider van de centrumrechtse conservatieven (Moderaterna) is al begonnen met informele onderhandelingen over wie er in zijn kabinet komt.

Zijn partij had vóór de verkiezingen een alliantie gesloten met de christen-democraten, de liberalen en de Zweedse democraten. Zij hebben de ambitie uitgesproken om binnen tien dagen de vorm van hun rechtse coalitieregering af te ronden. Dan wordt Kristersson officieel bevestigd als nieuwe premier.

Zijn taak is geen benijdenswaardige, want de interne verdeeldheid is al duidelijk. De anti-immigratie Zweedse Democraten, geleid door Jimmie Åkesson, behaalden meer dan 20% van de nationale stemmen en werden daarmee de tweede grootste partij van het land – en de grootste van rechts. Zij kunnen daardoor sterke aanspraak maken op een belangrijke rol in de regering.

Om een parlementaire meerderheid te vormen, heeft Kristersson echter de steun van de liberalen nodig, en die hebben gezegd dat zij een kabinet met Zweedse Democraten op ministersposten niet zullen steunen. Het resultaat is waarschijnlijk een regering van Kristersson zonder formele aanwezigheid van de Zweedse Democraten.

In plaats daarvan zal de anti-immigratiepartij haar invloed buiten de regering uitoefenen via een formeel contract met de conservatieven. In het contract wordt het beleid uiteengezet dat de Zweedse Democraten uitgevoerd willen zien in ruil voor hun parlementaire steun.

Over een deel van het beleid is al voor de verkiezingen onderhandeld, zoals hardere standpunten over criminaliteit en immigratie. We kunnen verwachten dat het staatsburgerschap wordt ingetrokken van mensen die in Zweden zijn genaturaliseerd maar vervolgens een geweldsmisdrijf plegen, en dat financiële prikkels worden aangeboden om immigranten aan te moedigen terug te keren naar hun land van herkomst.

Punten van geschil

Er zijn echter gebieden waar de Zweedse Democraten en de andere leden van het conservatieve blok het niet met elkaar eens zijn en waar gemeenschappelijke standpunten moeilijk uit te werken zullen zijn. De conservatieven willen bijvoorbeeld veel sterker bezuinigen op welzijn voor werklozen en mensen met ziekteverlof dan de Zweedse Democraten bereid zijn te steunen.

De twee delen de mening dat het Zweedse budget voor internationale hulp en ontwikkeling moet worden verlaagd, maar op dit punt zullen zij op verzet van de liberalen stuiten. De christendemocraten willen religieuze scholen financieel blijven steunen, maar de Zweedse democraten zijn daartegen.

En, van cruciaal belang, klimaatinitiatieven zijn geen prioriteit voor de Zweden Democraten, maar staan hoog op de agenda van alle drie de andere partijen die de nieuwe regering zullen vormen.

Ook de samenwerking met de Europese Unie kan een twistpunt worden. De Zweedse Democraten zijn de meest kritische stem van Zweden tegen de EU, terwijl de liberalen van alle partijen het meest pro-EU zijn.

Zweden en zijn buren

Telkens wanneer een uiterst rechtse partij electoraal terrein wint, is de onvermijdelijke zorg dat een land zich drastisch afkeert van immigratie. Maar deze resultaten voelen eerder als een epiloog dan als het begin van een nieuw verhaal.

De trend gaat al enige tijd in de richting van een strenger migratiebeleid. Vandaar dat het blok het vóór de verkiezingen eens kon worden over ten minste een deel van het immigratiebeleid.

Het succes van de anti-immigratie Zweedse Democraten is toegejuicht door zusterpartijen in de hele regio. In Denemarken en Finland bijvoorbeeld hebben dergelijke partijen de laatste jaren aan politieke betekenis ingeboet, ondanks vroege verkiezingssuccessen.

Ook in Frankrijk is de uiterst rechtse presidentskandidaat Marine Le Pen er niet in geslaagd de establishmentkandidaat Emmanuel Macron te verslaan, ondanks zijn zwakke positie in de opiniepeilingen. En hoewel uiterst rechts in Italië in de peilingen oprukt naarmate de verkiezingen naderen, hangt dit grotendeels samen met de binnenlandse situatie.

Dat wil niet zeggen dat het succes van de Zweedse Democraten geen sporen zal nalaten in de bredere regio. De partij verkondigde een ‘Sweden first‘ beleid (een echo van de ‘America first‘ slogan van Donald Trump), dus we kunnen een terugtrekking uit de internationale arena verwachten als de Zweden Democraten enige invloed uitoefenen op het buitenlands beleid van het land. Ze zijn eurosceptisch en zouden graag zien dat de Europese Unie een kleinere rol speelt in het binnenlands beleid van de lidstaten.

In tegenstelling tot veel andere rechtse partijen in Europa zijn de Zweedse Democraten echter niet anti-NAVO en hebben zij de lidmaatschapsaanvraag van Zweden gesteund. Ondanks beschuldigingen van de sociaal-democraten dat zij te dicht bij de regering van Poetin staan, is het onwaarschijnlijk dat de Zweedse Democraten het huidige beleid van steun aan Oekraïne zullen wijzigen.

Hun vertegenwoordigers stemden medio februari 2022 in het Europees Parlement tegen financiële steun van de EU aan Oekraïne, maar dat was vóór de feitelijke invasie van het land door Russische troepen. In het licht van de nieuwe veiligheidsdreigingen hebben zij hun standpunt ten aanzien van Oekraïne herzien.

Over het algemeen kunnen we in Zweden een meer naar binnen gerichte beleidsfocus verwachten als gevolg van deze verkiezingsuitslag, maar het is onwaarschijnlijk dat de buitenlandse betrekkingen van het land substantieel beïnvloed zullen worden door de steun van de Zweedse Democraten voor de regering Kristersson.The Conversation

Dit artikel is overgenomen van The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel. Vertaald door TPO.