Buitenland

Amerikanen en Taliban ruilen drugsbaron voor gekidnapte ingenieur Mark Frerichs

19-09-2022 12:59

Frerichs in gevangenschap, in een video die in april naar buiten kwam. Screenshot WGN News/Youtube

De minister van Buitenlandse Zaken van de Talibanregering, Amir Khan Muttaqi, heeft maandag gezegd dat er een succesvolle gevangenenruil plaats heeft gevonden tussen de Taliban en de Verenigde Staten. Mark Frerichs, die in 2020 werd ontvoerd terwijl hij voor zijn werk in Afghanistan was, is geruild voor Bashar Noorzai, die al 17 jaar vastzat in Guantanamo Bay.

Drugshandelaar voor ingenieur

Al-Jazeera bericht dat Noorzai sinds 2005 vastzat voor het handelen in heroïne, en dat hij bekendstaat als een bondgenoot van de Taliban. Noorzai had geen officiële positie binnen de Taliban, maar zou de groep in de jaren ’90 hebben gesteund met onder andere de levering van wapens. Noorzai was zelf aanwezig hij de persconferentie in Kaboel, en zei ”trots te zijn” dat hij met zijn broeders in de hoofdstad van Afghanistan kon zijn.

Mark Frerichs was als civiel ingenieur in Afghanistan werkzaam in de logistiek, toen hij in februari 2020 werd ontvoerd. Frerichs is een veteraan van de Amerikaanse marine, en kwam na zijn diensttijd sinds 2012 regelmatig in Afghanistan. De FBI loofde na zijn ontvoering een beloning van 1 miljoen Dollar uit voor informatie die tot zijn bevrijding zou leiden. In april dook nog een video op, als teken dat Frerichs nog in leven was. In de video las Frerichs een statement voor waarin hij om hulp vroeg.

Onderhandelingen zonder erkenning

Hoewel de VS de Talibanregering niet erkent, wordt er dus wel onderhandeld voor de vrijlating van gegijzelden. De VS kreeg in april 2022 zo al een andere staatsburger vrij. De Afghaans-Amerikaanse Safiullah Rauf en zijn Afghaanse broer Anees Khalil waren na de machtsovername gearresteerd door de Taliban. Ze runden een NGO die vluchtende Afghanen hielp om het land uit te komen, wat door het nieuwe regime in Kaboel als problematisch werd gezien. Na de vrijlating van de broers riep de familie van Mark Frerichs president Biden op om ook haast te maken met zijn zaak.

Frerichs moet nu dus vrijgelaten zijn, maar waar hij zich bevindt is niet duidelijk. De broers Rauf en Khalil werden na hun vrijlating door de Taliban eerst naar Qatar gestuurd, een land dat betere banden onderhoudt met Afghanistan, om vervolgens door te reizen naar de VS. Mogelijk is dit met Frerichs ook gedaan.