Politiek Buitenland

Hongarije dient wetsvoorstellen tegen corruptie in, wil miljarden EU-subsidie niet verliezen

19-09-2022 12:23

Victor Orbán
Dallas, TX - August 4, 2022: Prime Minister of Hungary Victor Orban speaks at CPAC Texas 2022 conference at Hilton Anatole. Lev Radin / Shutterstock.com

BOEDAPEST, 19 september (Reuters) – De Hongaarse regering zal maandag de eerste van een aantal wetsvoorstellen tegen corruptie indienen bij het parlement, aldus de woordvoerder, nu Boedapest probeert te voorkomen dat het miljarden euro’s aan financiering van de Europese Unie kwijtraakt.

Het uitvoerend orgaan van de Europese Unie heeft zondag aanbevolen fondsen ter waarde van 7,5 miljard euro op te schorten omdat Hongarije er volgens haar niet in slaagt corruptie te bestrijden en de rechtsstaat te handhaven.

De Europese Commissie stelde ook eisen aan Hongarije om toegang te houden tot de financiering, waaronder nieuwe wetgeving, waaraan Hongarije onmiddellijk zei te zullen voldoen.

Het is het eerste dergelijke geval in de EU in het kader van een nieuwe sanctie die bedoeld is om de rechtsstaat beter te beschermen en corruptie in het 27-landenblok te bestrijden.

Regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs tweette zondag laat dat de regering maandag en vrijdag wetgeving aan het parlement zou voorleggen, “inclusief voorstellen voor de oprichting van de autoriteit die toezicht zal houden op de EU-procedures voor overheidsopdrachten”.

De nationalistische premier Viktor Orban, die sinds 2010 aan de macht is, is herhaaldelijk in botsing gekomen met Brussel over zijn beleid, dat volgens Brussel de democratie in het Centraal-Europese land uitholt.

Met grote uitdagingen in eigen land in verband met stijgende energiekosten en een inflatie met dubbele cijfers, een zwakke forint en een vertragende economie, lijkt de premier echter bereid aan de eisen van de EU te voldoen om eindelijk instellingen op te richten die de corruptierisico’s bij door de EU gefinancierde projecten beperken.

Kovacs antwoordde niet op vragen van Reuters welke stukken wetgeving er maandag zouden komen, maar de forint steeg in de vroege handel bijna 1% ten opzichte van de euro.

“De laatste ontwikkelingen in Brussel komen zeker op een slecht moment voor Orban, die worstelt met een hele reeks politieke en economische problemen als gevolg van mondiale problemen, met name de stijgende energieprijzen, zodat hij waarschijnlijk verder zal gaan om aan de eisen van Brussel te voldoen”, zei Mujtaba Rahman, directeur Europa bij denktank Eurasia Group.

Hij zei dat Boedapest de overeenkomst waarschijnlijk zal veiligstellen, maar dat daarmee niet alle bestaande meningsverschillen over andere EU-fondsen zullen zijn opgelost.

“Het grotere probleem voor Orban is het geld dat vastzit in het Herstelfonds, omdat de Commissie meer discretie heeft bij het al dan niet geven van groen licht”, aldus Rahman.

Zoals de meeste EU-landen heeft Hongarije vorig jaar zijn blauwdruk ingediend over hoe het EU-subsidies zal gebruiken om zijn economie milieuvriendelijker en hightech te maken na de COVID-19 pandemie. Ook dat moet nog worden goedgekeurd, omdat de EU zich zorgen maakt over corruptie en de rechtsstaat.

Als Boedapest de EU-middelen niet krijgt, zal de forint – die dit jaar 8% heeft verloren – vrijwel zeker verder dalen, waardoor de inspanningen om de inflatie te beteugelen worden bemoeilijkt en de Hongaarse activa worden blootgesteld aan een negatieve verschuiving in het mondiale sentiment.

Minister van Ontwikkeling Tibor Navracsics, die verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met de EU, zei zondag dat Hongarije alle 17 toezeggingen aan de Europese Commissie zal nakomen om te voorkomen dat het land EU-financiering verliest.

Dit komt nadat EU-begrotingscommissaris Johannes zondag had aangegeven hoe Hongarije uit deze situatie kan komen door te zeggen dat de door Boedapest voorgestelde stappen “in principe een oplossing kunnen bieden” voor de kritiek van de Commissie “als ze correct worden gespecificeerd en dienovereenkomstig worden uitgevoerd”.