Buitenland

‘Kosovo verijdelde in 2021 moordaanslag op premier Albin Kurti’

19-09-2022 17:53

Albin Kurti
Albin Kurti, prime minister of Kosovo. 2021. Thodoris Anagnostopoulos / Shutterstock.com

PRISTINA, 19 september (Reuters) – De regering van Kosovo zei maandag een complot te hebben verijdeld om premier Albin Kurti in 2021 te vermoorden, waarmee zij een bericht van een Albanees televisiestation gedeeltelijk bevestigde.

In een verklaring aan journalisten over het gemelde complot zei de regering dat de Kosovaarse inlichtingendienst Kurti destijds op de hoogte heeft gebracht.

“Premier Albin Kurti werd (in 2021) door de Kosovaarse inlichtingendienst op de hoogte gebracht van deze zaak en de veiligheidsinstellingen namen alle maatregelen om deze actie te voorkomen”, aldus de regering in de verklaring.

De zaak is niet openbaar gemaakt “om geen paniek te zaaien”, aldus de verklaring.

De verklaring gaf geen verdere details.

Hackers

De in Tirana gevestigde televisiezender A2 meldde maandag dat zij informatie over het complot had verkregen uit gegevens die online waren gepubliceerd door Iraanse hackers.

Volgens A2 ging het onder meer om een bericht van de Kosovaarse politie aan haar Albanese tegenhangers dat een Albanees staatsburger van plan was de premier van Kosovo, een wetgever en een andere persoon te vermoorden om “het land te destabiliseren”.

De politiediensten in Albanië en Kosovo waren niet bereikbaar voor commentaar.

A2 zei dat de informatie was uitgelekt als onderdeel van recente cyberaanvallen op Albanië die Tirana aan Iran wijt.

Een cyberaanval in juli ontwrichtte tijdelijk de websites van de regering en andere openbare diensten, waardoor Albanië de betrekkingen met de Islamitische Republiek verbrak en Iraanse diplomaten en ambassadepersoneel opdroeg binnen 24 uur te vertrekken.