Buitenland

Wereldleiders ontmoeten elkaar deze week in New York voor de Algemene Vergadering van de VN

19-09-2022 14:34

De vergaderzaal van de Algemene Vergadering van de VN. marcobrivio.photo/Shutterstock

Deze week wordt in New York City de 77ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gehouden. Een groot aantal wereldleiders wordt hierbij verwacht, om in discussie te gaan over Oekraïne, de economische crisis en een reeks andere wereldproblemen. De vergadering zal van dinsdag tot volgende week maandag plaatsvinden, en is live te volgen.

De vergadering zal naar verwachting worden gedomineerd door de Russische invasie in Oekraïne, en de verstrekkende gevolgen daarvan die overal in de wereld worden gevoeld. Ook klimaatverandering zal op de agenda staan, zeker met de overstromingen in Pakistan en stijgende voedselprijzen in het achterhoofd. De bestrijding van Covid-19, AIDS, tuberculose en andere ziektes zal ook aan bod komen.

Naast de vergadering zelf zullen de leiders van de gelegenheid gebruik kunnen maken om andere diplomatieke en culturele contacten warm te houden. De Turkse president Erdogan, die de vergadering toe zal spreken, is hier een goed voorbeeld van. Hij kwam zondag al aan in New York, nadat hij vorige week in Samarkand de top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie bij had gewoond.

Drukke agenda

Erdogan sprak gisteren in New York met delegaties van een aantal Turkse niet-gouvernementele organisaties die actief zijn in de VS. Hij sprak ook met de Democratische senator Chris Coon uit Delaware, en de president van de Libische Presidentiële Raad, Mohammad Younes al-Menfi.

Erdogan zal vandaag onder andere spreken met vertegenwoordigers van Joodse organisaties in de VS. Hij zal deze week ook ontmoetingen hebben met onder andere de Jordaanse koning Abdoellah II, de Israëlische premier Yair Lapid, de Japanse premier Fumio Kishida, en de Britse premier Liz Truss. Ook een ontmoeting met FIFA-president Gianni Infantino staat op de agenda.

In dit drukke schema vond de Turkse delegatie ook nog tijd om wat te ontspannen, en om wat ”hearts and minds” te winnen onder de lokale bevolking. Zo ging president Erdogan zondag met aardig wat mensen op de foto in de stad.