Buitenland

Teheran beschuldigt demonstranten van ‘georganiseerde aanvallen’, 22 mensen opgepakt

20-09-2022 12:09

Iran Teheran
Centrum van Teheran, Iran. Maandag 19 september 2022. AP Foto.

DUBAI, 20 september (Reuters) – De gouverneur van Teheran heeft demonstranten ervan beschuldigd de politie te hebben aangevallen en openbare eigendommen te hebben vernield tijdens demonstraties die werden uitgelokt door de dood van een jonge vrouw die in hechtenis was genomen door de Iraanse zedelijkheidspolitie.

Mahsa Amini, een 22-jarige uit de Iraanse provincie Koerdistan, raakte in coma en stierf na haar arrestatie vorige week in Teheran door de zedenpolitie wegens “ongeschikte kledij”, wat leidde tot nationale woede en demonstraties in talrijke gebieden, waaronder de hoofdstad.

De protesten verspreidden zich maandag, het hevigst in de Koerdische regio. Volgens de Koerdische mensenrechtengroep Hengaw werden daar maandag drie mensen gedood toen veiligheidstroepen het vuur openden, waarmee het eerdere cijfer van vijf doden naar beneden werd bijgesteld.

Reuters kon het bericht niet onafhankelijk verifiëren en er was geen officiële bevestiging van de dodelijke slachtoffers.

In de landelijke veroordelingen van Amini’s dood heeft de Perzische hashtag #MahsaAmini meer dan 3 miljoen vermeldingen op Twitter bereikt.

Op sociale media zijn video’s geplaatst van demonstraties in tal van steden, waarbij vrouwen met hun hoofddoek zwaaien en demonstranten het opnemen tegen veiligheidstroepen.

Reuters heeft de video’s niet kunnen verifiëren.

‘Georganiseerd en gepland’

De gouverneur van Teheran, Mohsen Mansouri, zei vannacht in een bericht op Twitter dat “de belangrijkste elementen van de bijeenkomsten van vanavond in Teheran volledig waren georganiseerd, getraind en gepland om onrust te veroorzaken in Teheran”.

“De vlag verbranden, diesel over de wegen gieten, stenen gooien, de politie aanvallen, motorfietsen en vuilnisbakken in brand steken, openbare eigendommen vernielen, enz. zijn niet het werk van gewone mensen,” zei hij.

Bij een groot protest in Teheran riep een menigte demonstranten in het zwart “Oh de dag dat we gewapend zullen zijn”, volgens een video die is geplaatst door het Twitter-account 1500tasvir, dat beelden publiceert die het zegt te ontvangen van het publiek. Het account heeft 70.000 volgers.

Een andere video uit Teheran toonde politiewagens waarvan de ruiten werden ingeslagen, terwijl een nabijgelegen voertuig van de veiligheidsdiensten waterkanonnen afvuurde in de richting van demonstranten.

In de noordelijke provincie Gilan arresteerde de politie 22 mensen voor het vernielen van openbare eigendommen, zei de plaatsvervangend politiecommandant.

Verantwoording

De politie heeft gezegd dat Amini ziek werd terwijl ze wachtte met andere vrouwen die werden vastgehouden door de zedenpolitie, die in de islamitische republiek strenge regels hanteert die voorschrijven dat vrouwen in het openbaar hun haar moeten bedekken en loszittende kleding moeten dragen.

Maar haar vader heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn dochter geen gezondheidsproblemen had en dat zij kneuzingen aan haar benen had opgelopen. Hij houdt de politie verantwoordelijk voor haar dood.

In de Koerdische regio zei de rechtenorganisatie Hengaw dat er maandag in 13 steden werd geprotesteerd en dat er 250 mensen waren gearresteerd.

Hengaw gaf de namen van drie mensen die volgens haar waren gedood tijdens protesten in drie verschillende steden, waaronder Amini’s woonplaats Saqez. Hengaw zei dat een eerder als dood opgegeven persoon in werkelijkheid gewond was.

De Verenigde Staten eisten maandag verantwoording en zeiden dat Amini overleed “na verwondingen opgelopen tijdens haar hechtenis omdat ze een ‘ongepaste’ hijab droeg”. Ook Frankrijk veroordeelde haar arrestatie, “en het geweld dat haar dood veroorzaakte”.

Maandag beschreef de politiecommandant van Teheran haar dood als een “ongelukkig” incident, terwijl hij de volgens hem “laffe beschuldigingen” aan het adres van de politie van de hand wees.