Portemonnee

Groot-Brittannië zal energieprijzen bedrijven halveren, ‘minder dan helft markttarief’

21-09-2022 10:52

Koud winter
Shutterstock.

LONDEN, 21 september (Reuters) – Groot-Brittannië zei op woensdag dat het vanaf volgende maand de groothandelsprijzen voor elektriciteit en gas voor bedrijven zal vastleggen op minder dan de helft van het markttarief, na een soortgelijke regeling voor consumenten.

De minister zei dat de groothandelsprijzen voor elektriciteit zullen worden beperkt tot ongeveer 211 pond (242 euro) per megawattuur (MWh) en voor gas tot 75 pond (86 euro) per MWh.

“We hebben ingegrepen om te voorkomen dat bedrijven instorten, banen te beschermen en de inflatie te beperken”, aldus minister van Financiën Kwasi Kwarteng.

De hoogte van het plafond is vastgesteld op minder dan de helft van de voor deze winter verwachte groothandelsprijzen, aldus de regering. De prijs zal op 30 september worden bevestigd.

Leveranciers zullen worden gecompenseerd voor de verlaging van de groothandelsprijzen voor gas en elektriciteit die zij doorberekenen aan niet-huishoudelijke afnemers.

De regeling geldt aanvankelijk van 1 oktober tot 31 maart 2023 voor alle niet-huishoudelijke energieverbruikers, inclusief liefdadigheidsinstellingen en de publieke sector, zoals scholen en ziekenhuizen, en bedrijven.

De regering kondigde ook steun aan voor huishoudens in Noord-Ierland op hetzelfde niveau als de equivalente regeling in de rest van het Verenigd Koninkrijk.